Dobra poseta publike, brojni gosti i duhoviti komadi obeležili su 41. festival Dani komedije u Jagodini, koji je zvanično završen na Svetski dan pozorišta, 27. marta, dodelom nagrada i izvođenjem predstave pozorišta Slavija iz Beograda „Dogodine u isto vreme“ po tekstu Bernarda Slejda, a u režiji Božidara Đurovića u čast laureata. Tokom sedam festivalskih dana smenjivale su se predstave u selekciji teatrologa i pozorišne kritičarke Ane Tasić, koja već šest godina bira komade za jagodinsku publiku.


– Sada već imam dovoljno iskustva i prakse, tako da sam očekivala dobar prijem predstava. Naravno, na neke predstave su drugačije reagovalo nego što sam pretpostavila, ali to je prirodno, s obzirom na to da je pozorište živa stvar i da nastaje u komunikaciji sa publikom. Možda sam očekivala bolju reakciju na predstavu „Sedam i po“, ali možda su glumci slabije igrali u odnosu na ona izvođenja koja sam ja gledala, pa nije bilo dovoljno efektno. S druge strane, vrlo sam zadovoljna kad je u pitanju prijem predstava „Komedija zabune“ i „Ožalošćena porodica“, budući da je reč o vrlo radikalnim tumačenjima klasika – rekla je Tasićeva.

Ona je istakla da selekcija nije mogla biti bolja, s obzirom na kvantitet produkcije u protekloj godini.

Žiri koji je ove godine radio u sastavu: Jug Radivojević, Dara Džokić i Dragiša Milojković, najviše nagrada dodelio je predstavi Zvezdara teatra iz Beograda „Kumovi“, po tekstu Dušana Kovačevića, među kojima je i nagrada „Mija Aleksić“ za najbolju predstavu, ali i specijalna nagrada za najbolji savremeni komediografski tekst.

Kovačević, kome je prošle godine na ovom festivalu uručena nagrada „Zlatni ćuran“ za životno delo, izjavio je da mu posebno prija ovogodišnja nagrada publike za najsmešniju predstavu.

– Ovaj festival je poseban sam po sebi samom činjenicom da neguje jedan žanr koji je u istoriji srpske dramaturgije najdominantniji, jer osim Sterije kao rodonačelnika i Nušića, mi nemamo trećeg srpskog pisca u temeljima i u osnovi naše drame. Taj rukopis, koji uslovno govoreći pripada komediografskom, osnova je i našeg mentaliteta i našeg prepoznavanja sveta, i zato publika voli da gleda te priče koje nisu ni vodvilji, a nisu ni čiste drame, nego nešto između, kao naš život – rekao je Kovačević koji je objasnio da on svoje komade, bilo da su čiste komedije ili crne komedije, piše iz publike, a ne za publiku.

On je ocenio da je slaba produkcija komedija u pozorištima Srbije uobičajna slika srpske dramaturgije.

Statueta „Ćuran“ za najbolje rediteljsko ostvarenje uručena je Stefanu Sabliću za predstavu „Dobri ujkica“ Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda, dok su tri ravnopravne nagrade i statuete „Ćuran“ za najbolja glumačka ostvarenja pripale su Predragu Mikiju Manojloviću za ulogu Milana u „Kumovima“, Branimiru Brstini za ulogu inspektora u istoj predstavi i Tamari Dragičević za ulogu Saše u predstavi „Dobri ujkica“.

Nagrada „Zlatni ćuran“ za životno delo glumici Mileni Dravić dodeljena je na otvaranju festivala, 20. marta, a njen lik i ime pridodati su plejadi velikih dramskih umetnika, dobitnika ove nagrade, koji krase jedan od zidova Kulturnog centra u Jagodini.

Celokupna selekcija biće reprizirana na otvorenoj pozornici u Jagodini tokom leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari