Komemoracija Sanji Iliću 11. marta u holu RTS-a 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Кomemoracija povodom iznenadne smrti kompozitora Aleksandra Sanje Ilića održaće se sutra u 13 časova u holu Radio-televizije Srbije, najavio je javni servis.

Članovi porodice, prijatelji i kolege oprostiće se od Aleksandra Sanje Ilića u medijskoj kući sa kojom je sarađivao tokom svoje karijere duge gotovo 60 godina, saopštio je RTS.

Kompozitor, muzičar i osnivač grupe „Balkanika“ preminuo je u 70. godini, od posledica kovida-19.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta. Кao mladić je nastupao u grupi „Vragolani”, a zatim u grupi „San”.

Sedamdesetih godina 20. veka je komponovao muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na

tekst Ljubivoja Ršumovića, njegova pesma „Halo, halo” u izvođenju grupe Aske predstavljala je tadašnju Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982, a „Princeza“ u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije 1984. Sa „Balkanikom“ je nastupao na koncertima širom sveta, a Srbiju je predstavljao na pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu sa pesmom „Nova deca“ koja je ušla u finale takmičenja.

Više od 30 godina Sanja Ilić bio je muzički urednik u RTS-u na najvažnijim projektima Zabavnog programa, i ostavio je pečat u brojnim pozorišnim predstavama i mjuziklima, filmovima i TV serijama.

„Sanja Ilić je oblikovao muziku skoro 60 godina. Najveći uspeh je njegova bogata karijera konstantna u kvalitetu, po čemu ostaje upamćen kao jedinstvena ličnost naše popularne kulture“, stoji u saopštenju RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari