Koncert duhovne i svetovne muzike hora "Sveti Roman Slatkopojac" 1© DarkoNovakovic.com

Besplatni praznični koncert mešovitog hora „Sveti Roman Slatkopojac“ iz Petrovaradina, održaće se u sredu 26. decembra u dvorcu Eđšeg, sa početkom u 20 časova.

Na repertoaru će se naći duhovne i svetovne kompozicije sa božićnom tematikom srpskih, ruskih i ostalih kompozitora, a s obzirom da na ukupnom repertoaru hor ima nekoliko stotina pesama, biće izvedene i neke kompozicije koje publika dugo nije čula, kao i premijerna izvođenja.

– Tradicija horskog pevanja je duga u Novom Sadu i naši sugrađani znaju da cene ovaj vid umetnosti. Koncerti su uvek dobro posećeni i praćeni sa velikom dozom entuzijazma i ljubavi, i to je ono što nam daje snagu i želju da istrajemo i da se usavršavamo, izjavio je jedan članova hora Dušan Panić, i dodao da je u 13 godina dugoj tradiciji bilo mnogo izazova i prepreka koje je kolektiv svojim jedinstvom uvek uspešno prebrodio.

Godinama unazad hor se finansira isključivo svojim radom, nastupima, sponzorima i prijateljima koji znaju da cene i vole horsku muziku, objašnjava Danilo Dotlić koji je član hora od njegovog osnivanja, dodajući da je pomoć i podrška koju dobijaju od lokalnih i državnih institucija kulture uglavnom skromna i simbolična.

S obzirom na to da je grad Novi Sad nosilac titule „Omladinska prestonica Evrope 2019.“, kao i da je deo projekta „Evropska prestonica kulture 2021.“, postavlja se pitanje na koji način ovaj hor učestvuje u pokrenutim dijalozima zajednice i kulturnim dešavanjima. Prema rečima Dotlića i Panića, njihov hor svakodnevnim radom, svojim nastupima u zemlji i u inostranstvu, radi na promociji naše zemlje i horskog pevanja, a što se tiče navedenih institucija, za sada kontakta i prilike za saradnju nije bilo, „a ukoliko bude mi smo uvek spremni da se odazovemo pozivu“.

Kroz 13 godina postojanja mešoviti hor „Sveti Roman Slatkopojac“ ostvario je brojna zapažena gostovanja u zemlji i inostranstvu, od kojih treba izdvojiti Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku, Slovačku, Austriju, Nemačku i Sloveniju, a u zemlji Sava centar, hram Svetog Save, Dom Vojske Srbije, Srpsko narodno pozorište, Vrnjačka Banja i drugi. Nastupi u Rusiji i Ukrajini 2007., 2010. i 2013. godine bili su propraćeni od strane velikog broja televizijskih i radijskih emisija, kako lokalnih tako i državnih.

Mešoviti hor „Sveti Roman Slatkopojac“ pri Hramu sv. apostola Pavla u Petrovaradinu već tradicionalno održava besplatne koncerte posvećene Božiću i božićnim praznicima. Ovoga puta, povodom 100 godina prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, hor će dati muzički doprinos i tom događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari