Foto: Novi Sad 2021

Istakavši da je Fruška gora za AP Vojvodinu mnogo više od geografskog toponima, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je ovom prilikom da je jedan od strateških ciljeva vlade, na čijem je čelu, ulaganje u obnovu i razvoj Fruške gore, saopštila je Pokrajinska vlada.

– Važna kulturna uporišta koja ovde traju vekovima, kao i svi oni koji su tu kulturu stvarali decenijama unazad, poput Branka Radičevića, Jovana Grčića Milenka i mnogih drugih, zaslužuju da našu zajedničku budućnost i budućnost Fruške gore temeljimo na vrednostima koje su nam ostavili, izjavio je predsednik Mirović.

Značaj Fruške gore ogleda se i kroz postojanje srednjovekovnih pravoslavnih manastira, ali i Sremskih Karlovaca i Iriga kao centara srpske duhovnosti i kulture, stoga će u fokusu Pokrajinske vlade biti i očuvanje i oživljavanje tih večnih svedoka naše istorije, rekao je Mirović.

– Sve ovo Frušku goru kao izuzetno atraktivnu turističku destinaciju čini i činiće dostupnijom i privlačnijom i domaćim i stranim turistima, dodao je on i podsetio na značaj rekonstrukcije puta od Banstola do Sremskih Karlovaca, koja će, kako je istakao, pomoći razvoju turizma i održavanju Fruške gore u svim njenim segmentima, kao i na radove na izgradnji deonice Beograd – Novi Sad.

– Mnogo je posla pred nama da bi Fruška gora bila bliža i atraktivnija. Ukoliko svako od nas ugradi sebe u buđenje Fruške gore, ona može vratiti stari sjaj, stari oreol, ona može biti ono o čemu smo sanjali godinama, rekao je predsednik Mirović.

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković rekao je da je projekat Evropska prestonica kulture prilika da pokrenemo novi društveni potencijal, kako bi Fruška gora bila dostupnija, vidljivija i privlačnija.