knjige_udžbeniciFoto: Pixabay/LubosHouska

Prva žena iz Srbije koja je štampala svoja dela i prva koja je postala član Matice srpske, Eustahija Arsić zalagala se za obrazovanje žena, znala je nekoliko jezika, a mnogi su je smatrali domaćom Žorž Sand, pošto je i sama, kao i Sand, prvo svoje delo objavila anonimno.

Njena poslednja želja izrečena je u stihu u kome moli pesnike da joj makar spomenu ime, pa tim povodom članovi fejsbuk grupe „Plavi krug“ organizuju nagradi konkurs Napiši pesmu, gde pozivaju zainteresovane da šalju pesme posvećene Eustahiji Arsić.

Konkurs će biti otvoren do 2. maja u 22 časa, a pobednička pesma biće objavljena 6. maja, kada grupa „Plavi krug“ slavi i svoj rođendan.

„Kao vrlo značajna žena za srpsku književnost i kulturu, Arsić zaslužuje da joj se najzad ostvari želja koju je ostavila generacijama iza sebe, a opet i srpska kulturna javnost bi trebalo da se oduži ovoj izuzetnoj ličnosti. „Plavi krug“ kao oaza ljubitelja književnosti je pravo mesto gde treba da se ispravi ovaj kulturno – istorijski propust“, istaknuto je u najavi konkursa i dodato da se poziv se upućuje svim pesnicima, koji svoja dela mogu slati na: [email protected]

„Eustahija Arsić (Irig, 14. mart 1776 — Arad, 17. februar 1843) bila je srpska književnica i dobrotvor, i sve više poklonika književnosti i istorije je smatraju za istinsku pionirku među srpskim poetesama, pošto se srednjovekovna prethodnica Jefimija nije služila perom, nego iglom i zlatnim koncem. Poslednjih 30 godina života Eustahija nije ništa napisala. Veruje se da je razlog tome bila pritajena bolest koja ju je mučila još od 1816. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari