Konstrakta dobitnica nagrade "Ivan Radenković": Dodela večeras u Novom Sadu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nagrada za društveno-kritički angažman koja nosi naziv po filozofu Ivanu Radenkoviću (1977-2018.) ove godine će biti uručena Ani Đurić Konstrakti. Priznanje će joj biti uručeno danas od 20 sati u Crnoj kući u Novom Sadu.

Komisija u sastavu Alpar Lošonc, Andrea Jovanović, Dejan Marković, Maja Solar, Miloš Baković Jadžić, Robert Kasumović, Saša Hrnjez i Vladan Jeremić odlučila je da nagradu dodeli Konstrakti za osmišljavanje i izvođenje muzičkog koncepta „Triptih“.

– Komisija smatra da je „Triptih“ kritički dotakao neke od suštinskih problema savremenog života u neoliberalizmu, a pre svega doveo u pitanje individualističko-produktivističku logiku koja promoviše self-care. Prepoznajući da je okvir individualizacije neadekvatan za brigu o zdravlju, ali i brigu o ljudskim životima uopšte, „Triptih“ se pita šta je sa institucionalnim uslovima brige o zdravlju, čime staje na liniju odbrane prava na javnu zdravstvenu zaštitu. Konstrakta podseća ‒ umetničkim sredstvima i na umetnički način ‒ kako se valja boriti za collective-care (kolektivnu brigu), a to je upravo ona borba koju podržava nagrada „Ivan Radenković“ – navodi se u sopštenju.

Prerani odlazak Ivana Radenkovića stoji takođe kao primer opšte društvene ugroženosti sa kojom moraju da se bore mnogi nevidljivi umetnici i stvaraoci.

Ivan Radenković je bio filozof, politički aktivista, levičar, dugogodišnji član kolektiva „Gerusija“ i Foruma Roma Srbije.

Ova nagrada je prvi put dodeljena prošle godine u Omladinskom klubu CK13, a zaslužili su je Solidarna kuhinja iz Beograda i Kuhinja solidarnosti iz Novog Sada.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.