Kraljevo: Nagrađeni autori verifikovali svoje dosadašnje likovno obrazovanje 1Foto: Zoran Nikolić

Ovogodišnja selekcija prispelih radova je, po rečima akademskog slikara Bobana Bosića jednog od tri člana selekcionog žirija smotre, slabija od predhodnih godina i po broju prijavljenih radova i po njihovom kvalitetu.

No i u takvom izboru žiri je, kod nekoliko radova, prepoznao ostvarene domete likovne poetike i pokazanu veštinu vladanja slikarskim tehnikama pa je za izlaganje predložio dvanaest radova.

Prvonagrađeni rad delo je Vladimira Ivanovića studenta master studija Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu, odseka za primenjenu i likovnu umetnost.

On je večeras, na otvaranju izložbe, zahvalivši se žiriju rekao da je izloženi i nagrađeni rad nastao, kao jedna od prvih radova u serijalu sličnih, portreta koje on permanentno slika još od druge godine studija.

Drugi, pohvaljeni rad, delo je Viktorije Zdravković, studentkinje završne godine, Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu, odseka za primenjenu i likovnu umetnost.

Oba mlada autora su iz Kraljeva i imaju sličan obrazovno razvojni put od svojih prvih kontakata sa likovnom umetnošću u Kraljevu, najpre kroz svoje prve korake u likovnom studiju „Linija“ akademske slikarke Slađane Miljković a potom i kroz srednjoškolsko obrazovanje u kraljevačkoj Školi za likovnu umetnost i dizajn, popularnoj Umetničkoj školi, osnovanoj 2004.

Ono što karakteriše ovu obrazovnu ustanovu, pored dobrih rezultata koje njeni đaci ostvaruju tokom svog kasnijeg školovanja na brojnim visokoškolskim ustanovama u zemlji i inostranstvu, je da iz godine u godinu, beleži sve veće intersovanje učenika za upis iako se broj đaka u Srbiji i Kraljevu, koji se upisuju u srednje škole smanjuje.

U žiriju ovogodišnje  Godišnje izložbe radova mladih likovnih stvaralaca Raškog okruga pored Bobana Bosića bile su još i njegove kolege, akademski slikari Ivan Milunović i Bojan Otašević.