“Kraljevstvo” sutra u Madlenianumu 1Foto: Vicenç Viaplana

Na 18. Beogradskom festivalu igre, čiji program već drugu sezonu “režira” pandemija virusa korona, sutra uveče konačno gostuje Grupa gospodina Serana iz Barselone koja će na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum izvesti komad “Kraljevstvo”.

Reč je o velikoj koprodukciji evropskih razmera koja je premijerno izvedena 2018. na festivalu u Barseloni.

Komad je kreacija Aleksa Serana, Paua Palasiosa i Ferana Dordala, a muziku potpisuje mladi španski gitarista, pevač, kompozitor i pesnik Niko Roig, koji je u svet pozorišne muzike ušao zahvaljujući saradnji sa “Seranovima”.

Za sutrašnju predstavu u ovoj katalonskoj umetničkoj kući kažu da je “bezobzirni koktel” u kome su se zajedno našli ”banane, konzumerizam, muške koreografije, reklame, pank rok, King Kong, supermarketi, rast, konfuzija, širenje, multinacionalne kompanije, nestašice, državni udari, bestijalnost, trap muzika i vrlo mačo muškarci u beskrajnoj zabavi”.

“Banane i King Kong su dva totema sistema, dve nezasite zveri koje moraju da rastu bez ograničenja, veliki proždirači resursa, ikone masa, ali, iznad svega, neizbežna osuda za sistem koji ne može prestati da raste, iako nas to gura ka izumiranju. Ako je ovo sudbina čovečanstva, šta ćemo da radimo? Plakati? Ne, grlite naše banane i pravite zabavu”, poručuju u Grupi gospodina Serana.

Oni podsećaju da banane do 1890. niko na Zapadu nije video, da bi već 1920. bile “kraljice” supermarketa, zbog čega su “industrija ovog voća i njeni pioniri savršeni primer šta je savremeni kapitalistički sistem i kako funkcioniše”, dok priča u King Kongu ima “savršenog i neočekivanog saveznika koji predstavlja muškost, nadmoćnu silu i instinkt, kao simbole mehanizama koji deluju u okviru ekonomskog i društvenog sistema Zapada”.

“Sistem izgrađen na osnovu ciklusa i kriza, potrošnje i želje, ali unutar kojeg su stvorene sve ‘poželjne’ stvari našeg društva – građanska prava, napredak, razvoj, toliko je složen da ne prihvata pojednostavljena tumačenja. Zato naše produkcije, koje su za većinu ljudi povezane sa zadovoljstvom, uživanjem i druženjem, mogu imati sasvim suprotan efekat ako se njima ne rukuje odgovorno. Kao kompanija, imamo odgovornost za to kako se ponašamo u odnosu na svet oko nas i društvo u kojem živimo. Vodeći se duhom kompanije: ‘Samo najbolje je dovoljno dobro’, kompanija je posvećena razvoju dece i ima za cilj da inspiriše i razvije građane sutrašnjice kroz kreativne nastupe i kritičko razmišljanje”, kažu u Grupi gospodina Serana, čija je deviza “Učinimo pozorište ponovo velikim”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari