Bina za nastup čuvenog violiniste Andrea Rijea, 14. jula na bečkom Mihaelplacu postavljena je ovih dana. Rije će zajedno sa svojim orkestrom „Johan Strauss“ nastupiti na otvorenoj bini u srcu metropole valcera. Koncert u trajanju od dva i po sata pratiće, prema procenama organizatora.

Bina za nastup čuvenog violiniste Andrea Rijea, 14. jula na bečkom Mihaelplacu postavljena je ovih dana. Rije će zajedno sa svojim orkestrom „Johan Strauss“ nastupiti na otvorenoj bini u srcu metropole valcera. Koncert u trajanju od dva i po sata pratiće, prema procenama organizatora. oko 3.000 posetilaca.
Međunarodno priznati dirigent Bojan Suđić, koji poslednje dve sezone deluje kao Umetnički direktor i šef dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS, upravo se vratio sa izuzetno uspešnog gostovanja u Brazilu, saopšteno je iz Muzičke produkcije RTS. Maestro Suđić je sa Simfonijskim orkestrom iz Porto Alegrea na koncertu održanom 3. jula izveo Svečanu uvertiru i Prvu simfoniju Dmitrija Šostakoviča, kao i Koncert za trubu i trombon srpskog kompozitora Ivana Jevtića. Porto Alegre se nalazi na samom jugu Brazila i predstavlja jedan od najvažnijih industrijskih i kulturnih centara u Južnoj Americi. Simfonijski orkestar ovog grada broji više od 90 muzičara visokog kvaliteta koji nastupaju sa najrenomiranijim svetskim dirigentima i solistima. Prisutni na generalnoj probi bili su svedoci dugotrajnog burnog aplauza svih članova ovog orkestra maestru Bojanu Suđiću, što govori o izuzetnom utisku koji je naš dirigent ostavio na muzičare, da bi se večernji koncert završio pravim ovacijama dirigentu i orkestru od publike koja je stojeći ispratila muzičare sa scene. Ovo je bilo prvo gostovanje maestra Suđića u Brazilu, zabeleženo velikim uspehom i pozivom Brazila da što ponovo nastupi sa Simfonijskim orkestrom iz Porto Alegrea.
Međunarodna filozofska škola – Felix Romuliana, u poslednjih nekoliko decenija najbrojnija i najveća intelektualna manifestacija u Srbiji, juče je otvorena u carskoj palati Felix Romuliana u Gamzigradu (od nedavno na Uneskovoj Listi svetske kulturne baštine). U radu Škole, do 14. jula, učestvovaće više od 40 teoretičara iz zemlje i sveta, više od 30 profesora filozofije u srednjim školama Srbije i više od 100 studenata filozofije sa Beogradskog, Novosadskog, Niškog, Kraguijevačkog i Kosovomitrovačkog fakulteta, kao i iz Banjaluke i Nikšića. Tema ovogodišnje Škole je „Identitet Evrope“, što će biti osvetljeno iz više uglova i na različitim nivoima apstraktnosti i konkretnosti. Jedan, za nas izuzetno važan segment, naznačena problematika, tiče se odnosa Srbije prema evropskim integracijama: Međunarodna filozofska škola – Felix Romuliana, nastavlja se danas od 10 do 12 sati: Slobodan Samardžić „Postsuverena zajednica i suvišak pitanja o identitetu“; Predstavljanje opusa Nikole Grahaka; Miloš Arsenijević, Živan Lazović „Slobodna debata na otvorenom prostoru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari