Pobednici prestižnog međunarodnog muzičkog takmičenja „Čajkovski“ u Moskvi već su dobili veliki broj ponuda, kako od ruskih tako i od producenata iz celog sveta. To je krajnji rezultat takmičenja koje je trajalo od 13. do 30. juna u četiri kategorijie – klavir, violina, čelo i pevanje, i koje je okupilo 196 muzičara iz 13 zemalja.

Pobednici prestižnog međunarodnog muzičkog takmičenja „Čajkovski“ u Moskvi već su dobili veliki broj ponuda, kako od ruskih tako i od producenata iz celog sveta. To je krajnji rezultat takmičenja koje je trajalo od 13. do 30. juna u četiri kategorijie – klavir, violina, čelo i pevanje, i koje je okupilo 196 muzičara iz 13 zemalja. Najviše je bilo predstavnika Rusije, Ukrajine, Japana, Kine i Južne Koreje. Dobitnici zlatnih medalja su Japanka Majuko Kamio (violina), Rus Sergej Antonov (čelo), Ukrajinac Aleksandar Čimbaluk (pevanje), dok u klavirskom takmičenju nije dodeljena zlatna medalja, a drugo mesto je pripalo Rusu Mirislavu Kultiševu. I dok će se Kamio pridružiti Ruskom filharmonijskom orkestru, izgleda da je najviše profitirao pijanista Kultišev – on je dobio ponude od 20 impresarija iz 15 zemalja, a već sada je potvrđeno da će prvo imati turneju po jugoistočnoj Aziji, a potom i po Evropi. Pobednici su dobili po 40.000 dolara, drugoplasirani 30.000, a trećeplasirani po 20.000 dolara. Takmičenje „Čajkovski“ održava se svake četvrte godine, ali je prošle godine bilo odloženo da se ne bi poklopilo sa Svetskim prvenstvom u fudbalu, što je zabrinulo sponzore. Sledeće izdanje „Čajkovskog“ zakazano je za 2010. godinu.
Keni Garet, američki džez saksofonista i flautista, otvoriće sa svojim kvartetom, večeras od 21 sat u Sava centru, ovogoduišnji Summertime festival. Trodnevni festival već sutra će ugostiti i Balanesku kvartet iz Velike Britanije, sastav koji obeleževa inovativan pristup muzici, kombinovanje elemenata rumunskog folklora, klasike i rokenrola. Festival će 6. jula zatvoriti Čik Korea i Geri Burton, zajedničkim koncertom koji, prema mišljenju organizatora, obeležava tragalački odnos prema muzici. Keni Garet je instrumentalista poznat po zajedničkim nastupima sa muzičarima poput Majlsa Dejvisa, Mek Koj Tajnera, Rona Kartera i Fredija Habarda. Muzičar čije je stavarlaštvo trenutno pod jakim uticajem azijske muzike, u Beogradu će nastupiti u okviru aktuelne turneje. Cena ulaznica kreće se u rasponu od 1.000 do 1.900 dinara.
Legendarni američki bluzer B. B. King (81), najveću pauzu od sviranja uživo na turnejama napravio je 1968. godine – trajala je tri meseca, kada je obećao svojoj ženi da će se „malo smiriti“. „Međutim, pošto od tada nisam više bio u braku ne moram ni sa kim da se svađam oko toga“, kaže King koji je trenutno na američkoj turneji. Tokom ove godine nastupiće ukupno 150 puta – inače, prošle godine je proslavio svoj 10.000. koncert, a početkom ove godine 60 godina na turnejama. Kad je već reč o koncertima, B. B. King je rekord postavio 1956, kada se 342 puta popeo na binu, a kasnije je na godišnjem nivou obično imao 240 koncerata. Sada izvodi između 100 i 150 nastupa, koji traju između 90 i 120 minuta. Još jedna napomena – sve do svoje 70. godine, B. B. King je sam leteo na svoje koncerte (ima pilotsku dozvolu), ali su mu tada menadžer i osiguravajuća kompanija „sugerisali“ da uzme kvalifikovanog pilota. Danas King na turneje odlazi u „mobilnoj kući“. Između ovogodišnjih nastupa, B. B. King će početi sa snimanjem novog studijskog albuma, tokom jula, a objavljivanje novog materijala predviđeno je za početak 2008. godine. „Ljudi me stalno pitaju kad ću da uradim nešto sa Erikom Kleptonom ili U2. Ali, ja i dalje mogu sam da sviram. Sada sam odlučio da ne želim da radim sa partnerima jedno vreme“, najavio je slavni bluzer kakav album sprema.
ARTLINK – umetnička asocijacija iz Beograda, već treću godinu organizuje Letnju umetničku školu, čiji bogat program ove godine nudi beogradskoj publici niz koncerata sa vrhunskim umetnicima, koji će se u ulozi mentora sresti sa mladim umetnicima i kroz formu majstorskih kurseva preneti im svoja znanja i iskustva. Ove godine Letnja umetnička škola svečano je otvorena na Svetski dan muzike 21. juna u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine (trajaće do 16. jula), promocijom i dodelom godišnje nagrade za najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika u 2007, pod pokroviteljstvom kompanije Audi. Publici su se predstavili finalisti za ovogodišnju nagradu Iva Mrvoš, mecosopran i Nemanja Stanković, čelo za koje je publika glasala za nagradu publike kao i dobitnici nagrade za 2005. i 2006. godinu Mirjana Rajić i Stanko Madić, a nagradu je dobio Nemanja Stanković. Ove godine, među gostima Letnje umetničke škole ARTLINKA je, svetska pijanistička zvezda – portugalski pijanista Artur Pizaro (na fotografiji), koji će se večeras od 20 sati predstaviti koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Koncert se realizuje u saradnji sa Ambasadom Portugalije u Beogradu i Jugokoncertom, a označiće početak predsedavanja Portugalije Evropskom unijom. Pizaro će se predstaviti vrlo atraktivnim i zahtevnim programom sa delima Betovena, Hajdna, Granadosa, Rahmanjinova…
Na Trgu umetnosti u Somboru, u subotu uveče otkriven je spomenik proslavljenom dirigentu Silvesteru Hajnalu. Bronzana bista rad je vajara Save Halugina iz Subotice, a inicijativu za podizanje spomen obeležja pokrenuli su, krajem 2005, Silvesterovi pevači i poštovaoci, potom je formiran Odbor za podizanje spomen obeležja, koji je ovu ideju sproveo u delo u saradnji sa UG „Moj Sombor“. Silvester Hajnal, u okviru Somborskog pevačkog društva, osnovao je 1985. Mešoviti omladinski hor „Juventus Kantat“. Ovaj hor je u Langolenu (Velika Britanija), 2000. osvojio prvu nagradu, a Silvester Hajnal je proglašen za najboljeg dirigenta na svetu. Silvester Hajnal je preminuo 2002, a hor je, sledeći njegove ambicije, na Drugoj olimpijadi horova u Južnoj Koreji, osvojio zlatnu medalju. Osim hora „Juventus Kantat“, Silvester Hajnal je u Somboru stvorio još nekoliko horova, od kojih je, prema ocenama stručne javnosti, dečji hor „Vojislav Ilić“ jedan od najboljih u zemlji. Ovim horom diriguje Silvesterova kćerka Marija.
„Dani francusko-srpskog prijateljstva“ organizuju se prvi put ove godine u Lazarevcu, od 28. juna do 6. jula, sa ambicijom da prerastu u tradicionalnu manifestaciju koja bi vratila, donekle poljuljano, poverenje i obnovila istorijske veze dva naroda. Francuski kulturni centar u Beogradu aktivno je doprineo organizaciji ove manifestacije, a Centar za kulturu Lazarevac obećava ambiciozan kulturni program. Manifestacija se nastavlja večeras od 20 sati u velikoj sali Centra za kulturu, programom „Veče francuske muzike“. Branislav Cvijić – tenor i Irina Mitrović -klavir, izvode muziku Fora, Masnea, Debisija, Gunoa… Sat vremena kasnije, na Terasi Centra biće prikazan film „OS 117“ u režiji Mišela Hazanavicijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari