Evrovizija polufinale: Izraelsku predstavnicu arena dočekala aplauzom, poznati preostali finalisti 1Foto: Jessica Gow/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Upravo traje 68. po redu Evrovizija. U drugoj polufinalnoj večeri nastupaju 16 zemalja, od kojih 10 idu u veliko finale.

Uključenjem u Malme arenu počelo je drugo polufinale Evrovizije 2024, na čijem početku smo se prisetili prvog polufinala.

Nakon nastupa voditeljke su poželele dobrodošlicu publici u areni i kraj malih ekrana.

Kao i prve večeri, program vode Malin Akerman i Petra Mede.

22: 29 – Holandija: Joost Klein – Europapa

Poslednja zemlja koja nastupa u drugom polufinalu Evrovizije jeste Holandija, sa pesmom Europapa, koju izvodi Joost Klein.

Bivši jutjuber, a sadašnji reper Jost Klajn privukao je pažnju lokalne i međunarodne javnosti odmah nakon što je bio imenovan za novog holandskog evrovizijskog predstavnika, a očekuje se da će privući još veću pažnju ovih dana, baš u trenutku kada je izbacio svoju numeru Europapa, kompletno ispevanu na holandskom jeziku.

22: 27 – Norveška: Gåte – Ulveham

Ulveham je pesma koju je sastav grupe Gåte izvesto u Malmeu braneći boje norveške zastave na Evroviziji 2024.

Pomenuta grupa izvodi pesmu pod brojem 15.

22:22Izrael: Eden Golan – Hurricane

Uprkos pozivima da zbog rata u Gazi Izrael ne bude deo ovogodišnje Evrovizije, pevačica Eden Golan predstavljaće ovu zemlju na popularnom muzičkom takmičenju, i to sa pesmom Hurricane, pod brojem 14.

Pesma Hurricane je dorada numere prvobitno nazvane October rain koja je prema rečima izraelskih političara „o patnji naroda i države Izraela kroz teška vremena“. Uprkos doradi, javnost u Izraelu tvrdi da „zna koja je poruka pesme”, iako je emiter kritikovan zbog menjanja pesme da bi bila u skladu sa pravilima ERU.

Inače, društvenim mrežama se šire snimci njene poslednje probe, a na njima se jasno čuje nekoliko gledalaca kako viču dok ona peva. Osim toga, na snimku se može čuti kako su neki od njih uzvikivali „Slobodna Palestina“. Osim toga, na kraju nastupa samo nekoliko joj je aplaudirala, dok je većina pokušala da osramoti pevačicu.

22:14 – Estonija: 5MIINUST x Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

Estonija uvek iznenadi na Evroviziji, bar kada je muzika u pitanju, a ne plasman. Iz ove zemlje uvek stižu pesme drugačije od bilo čega na muzičkoj sceni, a ovog puta, 30. jubilarnog puta, predstavljaće je 5miinust x Puuluup, saradnja između hip-hop grupe i nu-folk dua.

Grupa 5MIINUST x Puuluup nastupa pod brojem 13.

22:10 – Belgija: Mustii – Before The Party’s Over

Belgija je na ovogodišnju Evroviziju poslala pevača i glumca Tomasa Mustina Mustiija, koji ovu zemlju predstavlja sa pesmom Before the Party’s Over, pod brojem 12.

Kao glumac, on se afirmisao ulogama u raznim pozorišnim i igranim produkcijma, poput onih u čuvenoj belgijskoj seriji La trêve i filmovima: Grave, Un petit boulot i L’echange des princesses. Može da se ponosi i ulogom negativca u filmu iz 2017. Je voulais juste rentrer chez moi pre nego što je 2019. dobio ulogu u pozorišnoj adaptaciji Hamleta.

22:06 – Gruzija: Nutsa Buzaladze – Firefighter

Gruzija na Evroviziju šalje pevačicu Nutsu Buzaladze, i to pod rednim brojem 11.

Sedamnaesto pojavljivanje Gruzije na sceni Evrovizije biće u znaku vatrogasca, te ostaje da vidimo da li će ova država doći do statističke šanse da joj prolazak u finale bude 50/50 ili će ipak vezati sedmo ostajanje u polufinalu zaredom.

22:02 – San Marino: MEGARA – 11:11

Iz San Marina nam stiže famozni španski bend Megara, koji je pobrao simpatije kako domaće, tako i inostrane publike još prošle godine učešćem na prestižnom Benidorm Festu.

Megara sa pesmom 11:11 nastupa pod brojem 10.

21:53 – Letonija: Dons – Hollow

Letonija je na Evroviziju poslala umetnika pod imenom Dons i pesmu Hollow, koji nastupa pod brojem 9.

Artūrs Šingirejs, poznatiji pod umetničkim imenom Dons, jedan je od najnagrađivanijih letonskih pevača i autora. Na muzičku scenu Letonije stupio je 2003. godine kroz šou „Fabrika talenata“ i od tada je izdao osam studijskih solo albuma. Poslednji, deveti, planira se za avgust ove godine, i to za prestižnu izdavačku kuću Universal Music.

21:45 – Jermenija: LADANIVA – Jako

Jermenija nastupa pod brojem 8, sa pesmom Jako, benda Ladaniva.

Otkako su njih dvoje počeli sa zajedničkim delovanjem, 2019. godine, publiku su naprečac osvojili kombinacijom globalnih etno-uticaja i globalnih muzičkih trendova. Imenom starog sovjetskog automobila „lada niva“ za svoje zajedničko scensko delovanje, Žaklin i Louis žele da prikažu svoj avanturistički duh i putovanje kroz različite kulture i tradicije.

21:40 – Danska: SABA – SAND

Saba (pravog imena Anna Saba Lykke Oehlenschlæger) danska je pevačica, pozorišna glumica u mjuziklima i model, koja pod brojem 7 nastupa sa pesmom Sand.

Pesma Sand je njen prvi singl u karijeri, s kojim je stekla pravo da predstavlja Dansku pobedom na nacionalnom takmičenju.

21:36 – Austrija: Kaleen – We Will Rave

Austrija je na Evroviziju poslala novu nadu pop scene Kaleen,sa pesmom We Will Rave, koja nastupa pod brojem 6.

Ksleen je odlučila je da pomrsi konce ovogodišnjim favoritima u Malmeu jednom „throwback to 90-es“ numerom, čiji bitovi su zasigurno dobro poznati ljudima ovog podneblja.

21:24 – Češka: Aiko – Pedestal

Češka je na Evroviziju poslala Aiko sa pesmom Pedestal, koja nastupa pod brojem 5.

Aiko je rođena u Moskvi, odrasla je u Češkoj, a trenutno živi u Brajtonu. Sebe definiše kao umetnicu sa jedinstvenim spojem kultura i uticaja, koja svojom muzikom istražuje teme poput ljubavi, samoće i razumevanja sebe.

21:21 – Švajcarska: Nemo – The Code

Švajcarska u drugom polufinalu nastupa pod rednim brojem četiri, sa pesmom The Code, koju peva Nemo.

Bio je učesnik druge sezone švajcarske verzije šoua The Masked Singer, gde je maskiran u pandu tokom sezone 2021/2022. zauzeo 5. mesto. Novembra 2023. privukao je dosta pažnje zbog klasifikovanja u nebinarno rodno opredeljenje, što znači da Nemo insistira na srednjem rodu ličnih zamenica.

21:15 – Grčka: Marina Satti – ZARI

Grčka šalje na Evroviziju pesmu Zari pevačice Marine Sati, koja nastupa pod brojem 3.

Marina Sati rođena je 28. decembra 1986. u Atini, u mešovitom braku između Grkinje i oca sudansko-arapskog porekla, ali je odrasla na ostrvu Krit. Mlada je počela da uči klavir pre nego što je studirala pevanje u srednjoj školi.

21:12 – Albanija: BESA – TITAN

Pod rednim brojem 2 nastupa Besa sa pesmpm Titan.

Albanci su svog 21. evrovizijskog predstavnika odredili još u decembru, putem tradicionalnog muzičkog festivala Festivali i këngës na kojem je put u Malme izborila jedna od velikih zvezda albanske muzičke scene među svojom generacijom — Besa Kokëdhima.

Zanimljivo, poverenje gledalaca da ode na Evrosong najpre je dobila verzijom pesme na albanskom (Zemrën n’dorë), koja je nedavno prearanžirana u evrovizijsku verziju.

21:07 – Malta: Sarah Bonnici – Loop

Drugo polufinale Evrovizije otvarila je  Sarah Bonnici sa Malte sa pesmom Loop, pod rednim brojem 1.

Prvi pravi pokušaj da se domogne seniorske Evrovizije imala je 2022, kada je s numerom Heaven zauzela 12. mesto na finalnoj večeri malteške selekcije, ali se tek 2024. godina pokazala onom pravom, kada je pobedu na malteškom izboru odnela s numerom Loop.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari