Televizijski film „Ram za nekoliko slika (autorskog tandema R. Radaković i D. Zupanc) i jedna TV epizoda iz serije „Ram za nekoliko poza“ reditelja Karpa Godine, RTS učestvuje na Filmskom festivalu L’Europa autour de L’Europe, Cinema Serbe, Normandie 2007, koji se odvija od 26. marta do 6.

Televizijski film „Ram za nekoliko slika (autorskog tandema R. Radaković i D. Zupanc) i jedna TV epizoda iz serije „Ram za nekoliko poza“ reditelja Karpa Godine, RTS učestvuje na Filmskom festivalu L’Europa autour de L’Europe, Cinema Serbe, Normandie 2007, koji se odvija od 26. marta do 6. aprila. Svečano otvaranje zakazano je za 30. mart u gradu Evreu, a projekcije se održavaju u još dva mesta (Berne i Ruan). Direktorka festivala Irena Bilić napravila je impresivan izbor, od „Skupljača perja“ A. Petrovića, „Doma za vešanje“ E. Kusturice, preko „Žene sa krajolikom“ I. Matić, „Doviđenja u sledećem ratu“ Ž. Pavlovića i „Ko to tamo peva“ S. Šijana, do mladih srpskih sineasta i filmova „Šejtanov ratnik“ S. Filipovića, „Sutra ujutru“ O. Novkovića i „Apsolutnih sto“ S. Golubovića. Publika će moći da vidi i filmove „Samuraj“ Ž. P. Melvila, „Gospođu Bovari“ A. Sokurova i „Paviljon 6“ L. Pintilijana, što je neka vrsta omaža ovoj trojici autora zbog njihovog značaja u preokretu koji su filmovima izazvali u svojim kinematografijama. Na jednoj od pratećih projekcija, biće predstavljeno i nekoliko klasičnih dokumentarih filmova A. Petrovića i A. Ilića iz fundusa Dunav filma, kao i retko prikazivana i malo poznata „Gernika“ E. Kusturice. Pored toga, u reprezentativnom kreativnom umetničkom centru Normandije, Mulen d’Ande, biće predstavljen i treći film u produkciji RTS, „Splav Meduze reditelja Karpa Godine, kao i njegov „Veštački raj“, posvećen reditelju Fricu Langu, čiji će film „Crvena ulica“ biti prikazan kao omaž velikanu nemačkog ekspresionizma. Na okupu će se naći francuski kritičari i autori – Antoni Lim, Haike Hurst, Mišel Simon, Sesil Zurvudaki, Alen Beramian, a biće organizovan i razgovar povodom filma „Zabranjeni bez zabrane“ D. Tucakovića i D. Nikodijevića. Ovo je druga godina zaredom kako se srpski film i RTS predstavljaju na smotri u Normandiji. Otvaranju festivala u Evreu prisutvovaće i ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić i direktor Srpskog kulturnog centra u Parizu Živadin Mitrović.
Film autora Staše Tomića – „Pometnja, život i umetnost“, o prošlogodišnjem, 47. oktobarskom salonu, snimljen u koprodukciji Kulturnog centra Beograda i beogradskog Ateljea Varan, premijerno će biti prikazan večeras od 18 sati u Dvorani KCB. Ovaj film je svojevrsni dokument o fazama postavke jedne izložbe, svim pratećim događajima „iza kulisa“, koji ostaju nevidljivi za širu javnost, a istovremeno su vrlo bitni za realizaciju velike međunarodne izložbe. Nije u pitanju (samo) promotivni film o jednom važnom događaju, već pogled s druge strane, iz drugog ugla. Reč je o svojevrsnom povezivanju filma i umetnosti, o iskoraku u žanr koji bi se mogao nazvati „film o umetnosti“. Glumci u filmu su stvarni akteri, a karakteri nisu izmišljeni. Radna verzija filma je prikazana u Kaselu u novembru 2006, u okviru predstavljanja 47. oktobarskog salona, i naišla je na izuzetan prijem kod kaselske publike. Realizaciju ovog filma omogućio je Sekretarijat za kulturu grada Beograda, ulaz je slobodan.
Beogradska filharmonija danas i sutra nastavlja ciklus dečjih koncerata Filharmonijica, simfonijskom bajkom „Mala sirena“, koja će biti izvedena u Sali BF, 29. marta od 11, 12.30 i 18 sati i 30. marta od 11 i 12.30 sati. Specijalno po porudžbini Beogradske filharmonije, kompozitor Jonel Petroi je deci, ali i svima koji čuvaju dete u sebi, poklonio ovu muzičku bajku, a ovaj koncert osmišljen je za dva glumca naratora i simfonijski orkestar. Za dirigentskim pultom biće mladi Nemanja Mitrašević, a kao naratori pojaviće se glumica Mariana Aranđelović, deci poznata sa Happy TV i Predrag Damnjanović, glumac Dečjeg pozorišta „Boško Buha“. Koncert predstavlja još jednu verziju bajke „Mala sirena“ i muzička je priča o ljupkoj stanovnici mora, koja zbog ljubavi prema princu žrtvuje svoj glas za ljudsko obličje. Dok se naratorski deo podudara sa izvornom bajkom, muzički deo ove priče je potpuno originalan. Beogradska filharmonija će i u sledećoj sezoni – 2007/08, nastaviti sa ciklusom dečjih koncerata i na zabavan nači edukovati nove generacije ljubitelja klasične muzike.
TV serija „Project Runway“ i nezavisni film „Quinceanera“ dobili su nagrade na 18. dodeli GLADD medijskih priznanja (Gej i lezbijska alijansa protiv kleveta), ali su R&B pevačica Peti LABEL i Dženifer Hadson bile zvezde večeri. LABEL je dobila nagradu za specijalna dostignuća u promovisanju gej i lezbijskih prava, kao i učešće u borbi protiv side, koju joj je uručila „Idol“ Dženifer Hadson. Na oduševljenje svih prisutnih njih dve su, potom, otpevale pesmu „Nobody Knows the Trouble I’ve Seen“. Nagrade su dobili i dokumentarac „All Aboard! Rosie’s Family Cruise“, sapunska opera „All My Children“, Tok-šou Opre Vinfri, vesti „Nightline“, kao i dnevnici Njujork tajms, Los Anđeles tajms, Vašington post i kolumnista Frenk Rič. Ceremonije dodele GLADD nagrada u drugim kategorijama biće nastavljene u Los Anđelesu i San Francisku narednih meseci.
Manifestacija Dani kulture Ukrajine u Republici Srbiji od 26. marta do 6. aprila, podrazumevaju brojne kulturne manifestacije u Beogradu i Novom Sadu. Večeras od 19 sati u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, koncert ansambla narodnih instrumenata Nacionalne filharmonije Ukrajine „Napevi zavičaja“, solista Nacionalne opere Ukrajine i Orkestra „Kijev-klasik“.
Kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor“ iz sela Kupusina kod Apatina, jedan je od dobitnika nagrade „Iskra kulture“ za 2006, koju dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine. Nagrada je dodeljena za negovanje folklorne baštine, a u okviru bogatog nasleđa KUD „Petefi Šandor“ izvodi i prikazuje mađarske narodne igre u obližnjim selima, ali i u drugim krajevima Srbije. Gostovali su u Mađarskoj, Slovačkoj, Švajcarskoj, Makedoniji, Hrvatskoj… Ovaj KUD osnovan je 1947, danas ima oko 300 članova, a aktivno je desetak sekcija – veliki gudački orkestar, pevačka družina, pevači narodnog melosa, kazivači narodnih pripovedaka, dramska sekcija, foklorna grupa, mešoviti hor, sekcija za upoznavanje narodnih rukotvorina, savremenih plesova, a postoji i stalna etnografska zbirka. „Iskra kulture“ Kupusincima i ostalim dobitnicima biće uručena večeras u 18 sati u Izvršnom veću APV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari