Na ovogodišnjem, 11. međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, održanom od 1. do 11. marta, kao što smo već objavili, „Klopka“ Srdana Golubovića osvojila je Gran pri, dok je „Guča!“ reditelja i scenariste Dušana Milića osvojila nagradu publike, saopšteno je iz producentske kuće Film DELUXE International.

Na ovogodišnjem, 11. međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, održanom od 1. do 11. marta, kao što smo već objavili, „Klopka“ Srdana Golubovića osvojila je Gran pri, dok je „Guča!“ reditelja i scenariste Dušana Milića osvojila nagradu publike, saopšteno je iz producentske kuće Film DELUXE International. Među filmovima koje su ovo priznanje dobili prethodnih godina, nalaze se, između ostalih, „Dogville“ Larsa fon Trira, „Hable Con Ella“ Pedra Almodovara i „The White Contess“ Džejmsa Ajvorija. „Guča!“ je, inače, ove godine otvorila festival u Sofiji, a Dušan Milić, čiji je film u februaru prikazan u selekciji Panorama Berlinskog filmskog festivala, bio je i član žirija na 11. međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.
Pesnik, prozni i dramski pisac i prevodilac, Oto Tolnai iz Subotice ovogodišnji je dobitnik mađarske književne nagrade „Košut“. Kako se navodi u obrazloženju, dodelom nagrade „Košut“ Tolnaiu se odaje priznanje za ulogu u organizovanju mađarske književnosti u Vojvodini, preneo je mađarski informativni sajt „Vojvodina danas“ (www.vajdasagma.info). Visoko priznanje vojvođanskom književniku, na predlog mađarskog premijera, dodeliće predsednik Mađarske Laslo Šoljom 15. marta, na Dan nacionalnog praznika. Oto Tolnai dobitnik je niza domaćih i međunarodnih književnih nagrada. On je ove godine dobio i nagradu Fonda „Todor Manojlović“, koja se dodeljuje za negovanje modernog umetničkog senzibiliteta.
Magazin Bukseler (Bookseller) objavio je užu listu knjiga za nagradu za najčudniji naslov (Oddest Titles prize), koja će biti dodeljena 13. aprila u Londonu, uoči Londonskog sajma knjiga. Među odabranim naslovima su „How Green Were the Nazis?“ (Koliko su nacisti bili zeleni?), „Tattooed Mountain Women and Spoon Boxes of Daghestan“ (Istetovirane planinske žene i kutije za kašike iz Dagestana), „The Stray Shopping Carts of Eastern North America: A Guide to Field Identification“ (Zagubljene platne kartice istočne i severne Amerike)… Autor pobedničke knjige dobiće flašu šampanjca, a o laureatu će odlučiti publika javnim glasanjem, preneli su britanski mediji. Prošle godine pobedio je Gari Leon Hil, zahvaljujući knjizi „Ljudi koji ne znaju da su mrtvi“ (The People Who Don’t Know They’re Dead: How They Attach Themselves to Unsuspecting Bystanders and What to Do About It). Predstavnici Bukselera ponosno ističu svoju finansijsku nezavisnost od korporativnih sponzora, za razliku od rivalskih nagrada. Prema navodima zamenika urednika Bukselera Džoela Riketa, rivalske književne nagrade, poput i Orindž „prodale su se“, dok Bukseler/Diagram nagrada već 29 godina odbija korporativno sponzorstvo. Uža lista za nagradu sastavljena je na osnovu predloga izdavača, knjižara i bibliotekara iz celog sveta, koji su primetili izdanja čudnih naslova. SEECULT.org
U drugoj sezoni koncerata (2006/07), nazvanih „Gozba“, koje organizuje beogradska biblioteka „Milutin Bojić“, 15. marta od 19 sati nastupiće Centar za ranu muziku Renesans. Na programu su Andrea Falcinieri, XVI: „O bellissima capelli“; Anonymus, XVI: „O Leggiadri occhi belli“ (Ana Ristivojević – sopran i kvartet blok flauta Pomorandže); Robert de Vizee: Sarabande, Gavotta, Entrée des Espagnoless (Andrej Jovanović – teorba); G. F. Handel (1685-1750): Sonata G-dur za traverzo flautu i kontinuo, Adagio, Allegro, Adagio, Bouree, Menuetto (Ljubomir Dimitrijević – traverzo flauta, Andrej Jovanić, teorba); Antonio Vivaldi (1678-1741): Trio Sonata e-moll, Grave, Corrente, Giga, Gavotta (Ljubomir Dimitrijević – traverzo flauta, Zoran Kostadinović – barokna violina, Andrej Jovanić – teorba); Muzika iz vremena Leonarda da Vinčija (ansambl „Joculatores Slavenses“ SMS „Josip Slavenski“ – Beograd, Jasmina Matijević – sopran, Marija Sabljić – mecosopran, Aleksandar Jovan Krstić – blok flauta, kornamuza. Ana Mladenović – blok flauta, Sena Marš – viola da gamba, Timur Iskandarov – lauta, konzort blok flauta Pomorandže – Mirjana Janković, Ana Mladenović, Aleksandar Jovan Krstić, Ljubomir Dimitrijević). Gosti u programu Ana Ristivojević – sopran, Zoran Kostadinović – barokna violina, Andrej Jovanić – teorba, Ljubomir Dimitrijević – traverzo flauta.
Nova produkcija Dah teatra, „Handle with great care“ – o zaboravljenom, izmišljenom, izgubljenom, biće premijerno izvedena 29. marta na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Koncept i koreografiju potpisuje Dalija Aćin, koja uz Anu Ignjatović i izvodi komad, posvećen fenomenu sećanja. „Ono što jesmo oblikovano je našim sećanjima. Naša sećanja su oblikovana onim što jesmo. Ako prihvatimo da se sećanja prelivaju na naše snove i imaginaciju, kako možemo znati šta je stvarno, a šta nije? Kada shvatimo koliko toga je zaboravljeno – kako možemo biti sigurni u bilo šta?“, navodi Dalija Aćin u pozivu na premijeru. Dramaturg predstave „Handle with great care“ je Saša Božić (Zagreb). Prva repriza zakazana je za 30. mart.
Ljubitelji pozorišne umetnosti u Somboru večeras će biti u prilici da pretpremijerno vide komad Miloša Crnjanskog „Maska“. Premijera je sutra, takođe od 20 sati, prva repriza u petak, a ovog meseca „Maska“ će na repertortaru biti još 23. i 30. marta. Režiju, scenografiju i izbor muzike potpisuje Gorčin Stojanović, kome je ovo četvrta režija u Somboru, kostimograf je Lana Cvijanović, koreografija i scenski pokret pripisuju se Ireni Šarović, maske je izradila Gordana Pušara. U izvođenju ovog komada angažovan je gotovo ceo ansambl NP u Somboru – Ivana V. Jovanović, Kristina Radenković, Branislav Jerković, Dušan Jović, Bogomir Đorđević, Zdravko Panić, Pero Stojančević, Mihajlo Nestorović, Ervin Hadžimurtezović, Boško Petrov, Tatjana Šanta Torlaković, Marko Marković, David Tasić Daf, Milijana Makević, Olgica Nestorović i Igor Lerić. Ovo je treća ovosezonska premijera u somborskom teatru, 470. od njegovog osnivanja. Režiser Gorčin Stojanović na jučerašnjoj konferenciji za štampu naglasio je da je tema komada umiranje, da ga somborski ansaml „igra, a ne prepričava“.
Organizatori ovogodišnjeg Jazz festa u Beču, koji se održava od 25. juna do 12. jula, najavili su prva imena učesnika. Nastupiće zvezde, Gato Barbieri, Roberte Flek i Dajan Varvik. Roberta Flek, ikona 70-ih godina, najfinije kombinuje soul, bluz i pop. Dajan Varvik je prva afro-američka pop-pevačica koja se proslavila hitovima „Anyone Had A Heart“, „Walk On By“ i „A House Is Not A Home“. Argentinski saksofonista Gato Barbieri postao je poznat po muzici za film Bernarda Bertolučija „Poslednji tango u Parizu“.
O stresu i o mnogim drugim zanimljivim pitanjima koja nas svakodnevno muče, biće reči na prezentaciji programa za prevazilaženje stresa međunarodne Fondacije Arf of Living, večeras od 19 sati u beogradskom Kulturnom centru Rex. Praktično će, takođe, biti demonostrirana jednostavna i brza tehnike za oslobađanje od napetosti i svi prisutni moći će da se uvere u njene efekte. U istom prostoru, od 16. do 19. marta biće organizovan i seminar Fondacije AOL, na kome će se podučavati jednostavnim fizičkim vežbama i vežbama disanja uz pomoć kojih se oslobađamo oko 90 posto nagomilanih toksina, smirujemo emocije i postajemo sposobniji da iskoristimo sve svoje potencijale. Seminar će ići po sledećim satnicama – petak i ponedeljak od 18 do 20 i subota i nedelja od 11 do 17 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari