Simfonijski orkestar Fakulteta muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu nedavno se vratio sa uspešne turneje po regionu, u okviru proslave 70. godišnjice osnivanja te obrazovne i umetničke institucije. Simfonijski orkestar FMU održao je tri koncerta u tri dana – u banjalučkom Banskom dvoru, u dvorani Doma vojske u Puli, i u sali Ljubljanske filharmonije, saopštio je FMU.

Simfonijski orkestar Fakulteta muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu nedavno se vratio sa uspešne turneje po regionu, u okviru proslave 70. godišnjice osnivanja te obrazovne i umetničke institucije. Simfonijski orkestar FMU održao je tri koncerta u tri dana – u banjalučkom Banskom dvoru, u dvorani Doma vojske u Puli, i u sali Ljubljanske filharmonije, saopštio je FMU. Stotinu studenata, solista Bojan Marjanović i dirigent, maestro Stanko Šepić, pripremili su bogat i zahtevan program za jubilarni koncert i turneju: Lirsku poemu Vasilija Mokranjca, Klavirski koncert br. 2, Be-dur Johanesa Bramsa i Petu simfoniju Petra Iljiča Čajkovskog. Simfonijski orkestar FMU prethodno je, 18. decembra nastupio u prepunoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.
Slovenska filharmonija započeće obeležavanje stogodišnjice gala koncertom 13. januara 2008, kada se navršava i šest decenija od njenog prvog posleratnog koncerta, a u martu će nastupiti i u Briselu, u okviru predsedavanja Slovenije Evropskom unijom (EU). Na 60. godišnjicu prvog posleratnog koncerta, Slovenska filharmonija će na matičnoj sceni u Ljubljani održati novogodišnji gala koncert pod vođstvom Antona Nanuta, a kao solista će nastupiti njen prvi violončelista Igor Škerjanec. Slovenački ministar kulture, Vasko Simoniti otkriće tim povodom i skulpturu kompozitora Marjana Kozine, rad vajara Janeza Pirnata, a koncertne dvorane Slovenske filharmonije dobiće nova imena – velika će biti nazvana njegovim imenom, a mala imenom Slavka Osterca, prenelo je Delo. Povodom jubileja, za počasne članove biće imenovani flautistkinja Irena Grafenauer, violinista Igor Ozim, kompozitor Ivo Petrić i posthumno Primož Kuret, kao i kompozitor Marjan Lipovšek i muzikolog Dragotin Cvetko. Slovenska filharmonija će početkom jubilarne godine nastupiti na muzičkom sajmu Midem u Kanu u Francuskoj, a potom u Budimpešti, Bratislavi, Beču, Zagrebu… Koncert u sedištu EU u Briselu održaće 12. marta, što će biti i centralni događaj slovenačkog predsedavanja EU. Pod vođstvom dirigenta Džordža Pehlivanijana, na programu će biti Simfonija br. 2 Gustava Malera, a kao solistkinje će nastupiti mecosopran Marjana Lipovšek i sopran Sabina Cvilak. SEECULT.org
Operska diva, Radmila Bakočević prirediće u petak, 28. decembra koncert u kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru. Sutrašnji koncert Radmile Bakočević i njenih učenika s Muzičkog odseka kragujevačkog FILUMA, humanitarnog je karaktera, pošto je sav prihod sa ove kulturne manifestacije namenjen deci bez roditeljskog staranja. Organizatori kažu da su sve karte za sutrašnji koncert u Knjaževskom srpskom teatru (cena 400 dinara) rasprodate. Radmila Bakočević i njeni učenici neće na sutrašnjem koncertu izvoditi operske arije, već napolitanske i solo pesme.
„Grad gost“, projekat beogradskog Doma omladine, nakon Ljubljane, Amsterdama i Bergena, tokom decembra nastavlja se predstavljanjem beogradske kulturne scene u Budimpešti. U glavnom gradu Mađarske, od 27. do 29. decembra, u kultnom kulturnom centru na vodi, brodu A38, biće predstavljen program „My City…“. Reč je o pandanu projekta „Grad gost“, i već na ovom mestu se može uočiti sličnost između kulturnog centra A38 i Doma omladine. Upoređujući ove dve kulturne scene, koje na prvi pogled izgledaju sasvim različite, mogu se uočiti brojne sličnosti i to je, istovremeno, postulat oko kojeg je formiran celokupni program. Kao specijalnu gošću festivala, brod A38 i grad Budimpešta ugostiće našu dramsku spisateljicu Biljanu Srbljanović. Trodnevni program „My City Belgrade“ obuhvata tri celine – „Balkanization“, „Minimalization“ i „Liberalization“, a razlikuje se od ostalih izdanja po tome što će u okviru muzičkog programa uz beogradske, nastupiti i budimpeštanski umetnici koji stvaraju u sličnom žanru. Tako će prve večeri (Balkanization) nastupiti Kal i DJ Soko sa beogradske, a Besh o DROM i CIMBALIBAND Balkan Project sa budimpeštanske strane. Partneri DJ Marku Nastiću i Ewoxu biće didžejevi Hot X, Coyote, Bergi u večeri „Minimalization“. Kao veliko finale, večeri „Liberalization“, uz bendove Disciplin A Kitschme i Darkwood Dub, predstaviće se Brains i Tudosok. Osim muzičkog programa, biće prikazani i filmovi „Hadersfild“ Ivana Živkovića i „Pretty Diana“ Borisa Mitića. Biće organizovan i okrugli sto koji će se fokusirati na ulogu Dunava u svakodnevnom (kulturnom) životu Budimpešte i Beograda. Tokom trajanja projekta, prostor broda A38 biće preuređen da podseća na Beograd, a na meniju tamošnjeg restorana služiće se naši specijaliteti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari