Tokom ovogodišnjeg juna meseca, beogradsko pozorište Atelje 212 pozvano je da učestvuje na festivalu Nove evropske drame u Vizbadenu, saopšteno je iz tog teatra. Atelje 212 predstaviće se „Odumiranjem“ Dušana Spasojevića u režiji Egona Savina. Festival Nove evropske drame jedan je od najznačajnijih svetskih festivala savremenog dramskog teksta.

Tokom ovogodišnjeg juna meseca, beogradsko pozorište Atelje 212 pozvano je da učestvuje na festivalu Nove evropske drame u Vizbadenu, saopšteno je iz tog teatra. Atelje 212 predstaviće se „Odumiranjem“ Dušana Spasojevića u režiji Egona Savina. Festival Nove evropske drame jedan je od najznačajnijih svetskih festivala savremenog dramskog teksta. Festival se održava bijenalno, u Esenskom gradskom pozorištu Vizbaden, pod umetničkim vođstvom dr Manfreda Bajlharca koji, zajedno sa umetničkim direktorima festivala, traga za uzbudljivim produkcijama novih drama. U predstavi „Odumiranje“ igraju Dara Džokić, Boris Isaković, Igor Đorđević, Branka Šelić Ilić i Anđelika Simić.
Ansambl Baleta beogradskog Narodnog pozorišta učestvuje od 12. do 17. marta na Jedanaestom festivalu Iberoamericano, koji se održava u Bogoti (Kolumbija) od 7. do 23. marta ove godine, saopšteno je iz nacionalnog teatra. Nakon uspešnog gostovanja Baleta NP Beograd, prvim nastupom na Iberamericano festivalu 2006, sa predstavom „Ko to tamo peva“, poziv je ponovljen ove godine za predstavu „Kraljica Margo“, koja će biti izvedenaa čak pet puta. Prema romanu Aleksandra Dime, u koreografiji Krunislava Simića, poseban kuriozitet ovoj predstavi daje muzika Gorana Bregovića, koji je 1994. već radio muziku za istoimeni film sa Izabelom Ađani u naslovnoj ulozi. Od premijere, u decembru 2005, kada je primabalerina Duška Dragićević obeležila 20 godina umetničkog rada, tumačeći naslovni lik – Margo ne prestaje da budi veliko interesovanje publike, noseći atribut hit-predstave i laskave ocene „baletskog spektakla neviđenog dosad na ovdašnjim scenama“. Najveći pozorišni festival na svetu, Iberoamericano u Bogoti, ove godine održava se u periodu od 7. do 23. marta, a međunarodni karakter ovog bijenalnog festivala i njegovu veličinu najbolje ilustruje činjenica da ovogodišnji program čini više od 100 različitih predstava (760 izvođenja), koje dolaze iz 42 zemlje, sa pet kontinenata, koje će biti izvedene u 22 pozorišta glavnog grada Kolumbije i koje će gledati oko tri miliona gledalaca. Počasno mesto na festivalu ove godine, dodeljeno je Velikoj Britaniji, koja nastupa s najvećim brojem predstava i učesnika.
Grupa mladih, akademskih likovnih stvaralaca, mahom iz Vrbasa, osnovala je Udruženje Vrbaski umetnici – VUM, sa idejom da ovo udruženje bude pokretač i organizator raznih kulturnih manifestacija kao što su izložbe, likovne kolonije, retrospektive, studijska putovanja i slično. Prema rečima Silvie Jelačić, akademske slikarke i menadžerke VUM, jedan od najvažnijih ciljeva VUM biće negovanje i razvijanje rada profesionalnih likovnih stvaralaca, kao i prevazilaženje problema njihove afirmacije. „Naša namera je da kroz ovo udruženje pomognemo svim članovima da izađu iz anonimnosti i da ustanovimo odnos umetnik – galerija – kupac. Želimo da pomognemo i sebi i drugim umetnicima, jer je tržište zahtevno i zapušteno. Zato moramo uspostaviti bolju, prisniju komunikaciju između akademskih stvaralaca i ljubitelja umetnosti, a da se pri tom umetnost profesionalizuje i da se publici ponudi kvalitet“, rekla je Silvia Jelačić, studentkinja na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Prema njenim rečima, ovo udruženje će biti u stalnom kontaktu sa sličnim organizacijama širom Srbije kako bi članovi imali priliku da se predstave i u drugim sredinama, a osim toga VUM će posredovati u prodaji likovnih dela svojih članova. „Moramo izneti svoju ponudu na tržište i jedan od načina da to uradimo biće internet sajt koji je u pripremi i na kojem će biti prikazan deo našeg fonda koji ukupno broji oko 1.000 radova naših članova i osnivača“, kaže Silvija Stepanović. Prema njenim rečima, iako udruženje nosi naziv Vrbaski umetnici i ima sedište u Vrbasu, članovi mogu postati svi akademsko obrazovani likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva. Zainteresovani umetnici treba da dostave svoje radovima na uvid komisiji, koja odlučuje o prijemu. Prva aktivnost novoosnovanog udruženja biće otvaranje izložbe svoje članice Anite Bakoš iz Mola, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra koja će biti organizovana do kraja ovog meseca.
Klub studenata tehnike (KST) u Beogradu proslaviće raznovrsnim programom 54 godine postojanja, od 12. do 15. marta, uz nastup didžejeva i snižene cene pića. Večerašnja žurka biće besplatna za posetioce sa važećim članskim kartama, a nastupiće tim najboljih didžejeva KST, dok će 15. marta glavna proslava početi u 14 sati, kada će se bivšim članovima kluba obratiti neko od rukovodstva, uz nastup benda uživo i neformalno druženje. Za 15. mart od 23 sata najavljen je jedan od standardnih programa subotom – D.I.S.C.O. u velikom i Back2Back u malom klubu, takozvanom „busiću“.
Izložba arhitektonskih projekata „Gradovi, reke, obale – Beograd – Rim“, nastalih u saradnji studenata i profesora arhitekture iz ta dva grada, biće otvorena 12. marta u Palati Italija u Beogradu, a predstaviće nova vizuelna rešenja rečnih luka. Izložba je rezultat saradnje Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i odseka CAVEA Arhitektonskog fakulteta L. Kvaroni u Rimu. Razmena terena i gradova između studenata i profesora ta dva fakulteta dovela je do interesantnih vizuelnih rešenja dorćolske luke u Beogradu i Saxa Rubre u Rimu, dve gradske zone koje se nalaze u neposrednoj blizini Dunava, odnosno Tibra. Izložba je sastavni deo projekta italijansko-srpske saradnje i dovodi do ponovnog sučeljavanja srpskih i italijanskih umetnika, saopštio je Italijanski institut za kulturu. Izložba će biti otvorena do 28. marta.
Fotograf agencije The Associated press Srđan Ilić dobitnik je nagrade Yu Press Photo za najbolju novinarsku fotografiju koja je objavljena u 2007, za fotografiju pod nazivom „Firer“, saopšteno je iz Asocijacije medijskih fotografa Srbije. Na nagrađenoj fotografiji snimljeno je hapšenje neformalnog lidera neregistrovane neonacističke organizacije „Nacionalni stroj“ Gorana Davidovića, 7. oktobra u Novom Sadu. Izložba najboljih fotografija koje su učestvovale na konkursu, biće otvorena 28. marta u beogradskoj Galeriji Artget KCB, kada će biti uručena i nagrada. Žiri koji je odlučivao o nagradama činili su Ivana Brezovac (predsednik), Aleksandar Kelić, Branimir Karanović, Dalibor Danilović i Zvezdan Mančić. Konkurs za najbolju fotografiju organizovala je Asocijacija medijskih fotografa Srbije, a realizaciju su pomogle kompanija British American Tobacco, koja je obezbedila novčanu nagradu, kompanija Telenor i Skupština grada Beograda.
Tribina „Primenjena etika – kompjuterska etika“ biće održana večeras od 19 sati u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu, u organizaciji kuda.org, Trećeg programa Radio Beograda i Službenog glasnika. Virtuelna realnost pruža mogućnost za postupke koji su ranije bili isključivo stvar mašte. Ali, nove mogućnosti istovremeno stvaraju i nove oblike društvenih opasnosti. Uporedo sa ekspanzijom mogućnosti za proizvodnju, ostvarenje blagostanja i širenje slobode, proširuje se i polje potencijalnih političkih i ekonomskih manipulacija, kao i visokotehnološkog kriminala. Često odsustvo etabliranih kriterijuma vrednovanja čini da kompjuterska etika prolazi kroz svoj formativni period i da prisustvujemo nastanku jedne nove oblasti primenjene etike koja iz dana u dan postaje sve značajnija. Kao predložak za razgovor poslužiće knjiga Debre Džonson „Kompjuterska etika“. Učesnici tribine biće Jovan Babić, Mašan Bogdanović, Miloš Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari