Kreće izgradnja Vizitorskog centra u Zaječaru 1Muzej u Zaječaru

U Zaječaru je predstavljen plan i program rada Narodnog muzeja za tekuću godinu. Direktor Muzeja Vujadin Milošević zajedno sa saradnicima, najavio je nove projekte, sadržaje i gostovanja, koje ljubitelje kulture neće ostaviti radvnodušnim.

Direktor Muzeja u Zaječaru Vujadin Milošević govorio o radovima koji se izvode u muzeju, kao i o planovima da se uredi Radul begov konak, kao i njegova okolina.

“Počeli smo sa renoviranjem galerijskog prostora, koji će biti završen 22. Ferbuara, kada će biti otvorena prva izložba u ovoj godini. Reč je o izložbi „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ Etnografskog muzeja u Beogradu, autorke Danije Filipović. Renoviraćemo i galeriju u Radul begovom konaku. Potrudićemo se da i prostor oko konaka sredimo, kad dozvole vremenski uslovi, a to će biti verovatno na proleće”, kazao je Milošević.

Prema rečima direktora, najveća vest je to da nakon dvanaest godina, konačno kreće izgradnja Vizitorskog centra. Izgradnja će koštati oko 5 miliona evra

Milošević je istakao i to da je Muzej od UNESK-a dobio dozvolu za otkrivanje i natkrivanje mozaika, što je prema njegovim rečima velika stvar, pošto će ljubitelji antike moći da uživaju u čarima Felix Romuliane i leti, a i zimi.

Milošević je govorio i o tome da je Muzej ušao u pregovore sa porodicom Živojina Žike Pavlovića pa će se u narednom periodu napraviti memorijalni centar Živojina Pavlovića.

“Ušli smo sa porodicom Živojina Pavlovića u pregovore, pa ćemo u narednih godinu, dve dana napraviti memorijalni centar Živojina Pavlovića, velikog umetnika koji je na ovim prostorima dugo obitavao, u selu Vratarnica, gde je i pisao, slikao i naravno snimao filmove”.- kazao je Vujadin Milošević.

Nina Pogarčić, istoričar umetnosti, najavila je izložbu o pejzažima za kraj marta. Kazala je i to da su trenutno u pregovorima sa Narodnim muzejom u Beogradu, gde je u toku postavka iz zaostavštine Ljubomira Micića, autorke Gordane Stanišić.

Najavila je i retrospektivnu izložbu savremenog umetnika Dragoslava Živkovića, koju organizuje Zavičajni muzej u Knjaževcu.

Maja Živić, doktor arheologije, kazala da je Muzej konkurisao kod Ministarstva kulture za izložbu 99 zlatnika sa Magure, i najavila je izložbu radova zaječarskih srednjoškolaca za 28. februar, koju je podržao UNESCO.

Jelica Ilić, istoričar, istakla je da su period pandemije iskoristili za digitalizaciju muzejskih predmeta, a da se ona lično posvetila istraživanju španske groznice u Timočkoj krajini. Ona je, takođe, najavila nekoliko izložbi.

Dr Dejan Krstić, istakao je da će se nastaviti rad na daljem očuvanju duhovnog i kulturnog nasleđa ovog kraja. On je istakao da je Narodni muzej u saradnji sa dugogodišnjim saradnikom Bokanom Stankovićem, pokrenuo dva projekta. Takođe, on je najavio i izložbu muzičkih instrumenata.

Na pitanje novinara Danas, da li Muzej u Zaječaru, nastavlja sa praksom, da Zaječarci mogu posetiti lokalitet Felix Romuliana besplatno, Milošević je kazao da se to podrazumeva, i da će se sa tom praksom nastaviti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari