Krista Ludvig (1928 -2021): Najbolja 1

Krista Ludvig (Christa Ludwig) je još za života bila legenda. U operi, oratorijumu, lidu ona je svojim jedinstvenim mecosopranskim tembrom i vokalnom tehnikom dosegla gotovo nedostižne visine. Pevala je sve najvažnije mecosopranske uloge u rasponu od Mocarta do Albana Berga.

Milozvučnost njenog tembriranog glasa svetleće sonornosti i topline plenio je magijom kojom je prodirao u demonske ponore zavodljivosti.

Ludvig je naprosto bila rođena za opersku binu.

To ne čudi jer je odrasla kao dete dvoje operskih pevača.

Rođena je 16. marta 1928. u Berlinu.

Od početka ju je u muzičkoj pedagogiji vaspitavala majka Evgenija Bezala-Ludvig, i sama altistkinja, koja je ostala prvi i jedini njen pedagog u solo pevanju.

Samo u Beču u Operi pevala je 43 uloge od ukupno 70 koje je u toku svoje 50-godišnje karijere ostvarila na najvažnijim međunarodnim operskim binama.

U Salcburgu je od 1955. bila stalni gost, kao i Bajrojtu, gde je pevala sve vodeće uloge Vagnerovog „Nibelunškog prstena“, kao što su Kundri, Otrud, Brangene, Frike ili Valtraud.

Njene uloge kao Dido u Berliozovim „Trojancima“ ili Kler Zahanasijan u Gotfrid fon Ajnemovoj operi po Direnmatovoj „Poseti stare dame“, ill Ledi Makbet u Verdijevoj istoimenoj operi, Leonora u „Fideliu“, ostaće legendarne paradigme vokalne neponovljivosti.

Sve uloge koje je Ludvig pevala su bile ispunjene nenadmašnim intenzitetom i vokalno-tehničkom bravuroznošću.

Trojica dirigenata – Karl Bem, Herbert fon Karajan i Leonard Bernštajn, divili su se njenom talentu i magiji njenog glasa. Muzička kritika je bila jedinstvena: sonorna opulentnost njenog glasa izdvaja je u glasove stoleća.

Krista Ludvig je negovala svoj glas sa mudrošću, nesputanim optimizmom i pruskom disciplinom.

Ne samo u operama Salcburga, Bajrojta, Berlina, Beča, Minhena, Pariza ili Metropolitena, ostaće u trajnom sećanju publike i nezaboravnim pevanjem lidova Malera, Šuberta, Huga.

Ona je pevala i dela savremenih kompozitora poput Luiđi Nona, Pjera Buleza, Bruna Maderne ili Luiđija Dolapikole. Leonard Bernštajn je za nju tvrdio „She is simply the best“! („Ona je naprosto najbolja“).

Krista Ludvig je 24. aprila u 93. godini napustila zemaljski put da sa Olimpa vokalnih majstora mitske besmrtnosti nadahnjuje sadašnje i buduće naraštaje za lepotu pevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari