Kristofer NolanFoto: Roy Rochlin / Getty images / Profimedia

Kristofer Nolan, po mišljenju filmskih fanova na sajtu Rotten Tomatoes, najbolji je filmski reditelj u poslednjih 25 godina. Naime, ovaj portal nedavno je organizovao glasanje, u kojem su učestvovali članovi popularnog sajta za ocenjivanje filmova i agregaciju stava kritike.

 

Da bi reditelji bili nominovani na ovom glasanju, morali su zadovolje nekoliko uslova. Prvi njihov film morao je da izađe najranije 1998. godine i od tada do danas morali su da imaju bar tri snimljena filma. Iz tog razloga na listi nema velikana popuat Kventina Tarantina, Giljerma del Tora i Martina Skorsezea.

Index prenosi da su u igri su za naslov najboljeg, između ostalog, bili su reditelji poput Džordana Pila, Sema Mendeza, Bonga Džun-hoa, Grete Gervig i Taike Vaititija.

Glasanje je organizovano kao turnir sa nekoliko rundi glasanja, gde su režiseri bili raspoređeni u parove. Nolan je na putu do vrha, trijumfovao protiv  Rubena Estlunda, Rajana Kuglera, Roberta Egersa, Sema Mendeza i Džordana Pila. Kako navode na Rotten Tomatoesu, Nolan je protiv svih navedenih reditelja slavio s barem 87% dobijenih glasova.

U finalu je bilo napeto jer se s druge strane našao Deni Vilnev. Reditelj „Dine“ i filma „Blejdraner 2049“ pružio je dobar otpor, ali nije uspeo da odnese pobedu. Gotovo 30 hiljada filmskih fanova dalo je svoj glas u finalu, a Nolan je s 56% njihovih glasova izabran za najboljeg filmskog reditelja u poslednjih 25 godina.

Uprkos ovoj laskavoj tituli, Nolan još uvek nije osvojio onu najprestižniju nagradu – Oskara za najboljeg filmskog režisera. Dosad je bio nomininovan samo jednom, i to za film „Dunkirk“ iz 2017. godine, ali je izgubio od Del Tora. No, to bi se moglo promeniti na sledećoj dodeli Oskara 2024. godine, jer mnogi smatraju da je njegov poslednji film, „Openhajmer“, upravo onaj koji će mu doneti dugo željenu statuu Američke filmske akademije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari