„Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022“, u izdanju Filmskog centra Srbije u knjižarama: Uzbudljiv osvrt na 85 igranih ostvarenja 1Foto promo Filmski centar Srbije

Posle popularnog „Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017“, objavljenog pre pet godina u izdanju

Filmskog centra Srbije, kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić ponovo su pred ovdašnjim filmofilima kao autori nastavka prvog izdanja, knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022“ u kojoj se nalaze tekstovi o 85 dugometražnih igranih filmova prikazanih u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima tokom proteklih pet godina.

Pored detaljnih kritičarskih osvrta, tekstovi sadrže tehničke detalje i faktografiju, sinopsise, kao i obilje podataka i zanimljivosti za poklonike sedme umetnosti, s posebnim osvrtom na recepciju svakog pojedinačnog ostvarenja.

U knjizi se tako mogu pronaći tekstovi o festivalskim favoritima („Otac“, „Teret“, „Oaza“, „Heroji radničke klase“, „Kelti“, „Šavovi“, „Strahinja Banović“, „Usekovanje“, „Kristina“…) i najgledanijim srpskim filmovima u našim bioskopima (serijal „Južni vetar“, „Toma“, „Taksi bluz“, „Leto kada sam naučila da letim“, „Kralj Petar I“, „Zlatni dečko“…), ali isto tako i o režijama mladih autora u usponu nastalih sa malo novca i puno kreativnosti („Moj jutarnji smeh“, „Ivana Grozna“, „Banditi u potrazi za mamom“, „Who the Fuck Are You“…) i žanrovski profilisanim ostvarenjima vrednim gledalačke pažnje („Ederlezi Rising“, „Vampir“, „Lihvar“…).

„Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022“, u izdanju Filmskog centra Srbije u knjižarama: Uzbudljiv osvrt na 85 igranih ostvarenja 2
Foto promo Ema Bednarž

Premijerno, „Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022“ predstavljen je 14. jula 2023. na 5. izdanju Somborskog filmskog festivala, a zatim 18. jula na 30. izdanju Festivala evropskog filma Palić, a slede promocije na festivalima u Vrnjačkoj Banji (13. avgust) i Nišu, dok će datum beogradske promocije biti naknadno objavljen.

Urednik knjige je Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti FCS, predgovor je napisao Ivan Velisavljević, filmski pregalac i kritičar sa kojim su Bajić i Janković sarađivali na prethodnom „Vodiču“, dok se za dizajn i prelom knjige pobrinuo Borut Vild, jedan od vodećih regionalnih i evropskih grafičkih dizajnera..

Prethodni „Vodič“ čiji su autori, Bajić, Janković i Velisavljević imao je dva rasprodata izdanja, potom su zajedno napisali i knjigu objavljenu na engleskom jeziku „Najbolji srpski filmovi 21. veka“ (jedno rasprodato izdanje), a sve tri knjige je objavio FCS.

Ista trojka je 2008. bila deo šireg autorskog tima zbornika eseja na ovdašnje filmske i knematografske teme „Novi kadrovi – Skrajnute vrednosti srpskog filma“, u izdanju beogradske kuće Clio.

Novo izdanje „Kritičkog vodiča kroz srpski film 2018-2022“ dostupno je u beogradskim knjižarama Beopolis i Zepeter, kao i u knjižarama iz lanca Delfi u Beogradu (knjižara „Vuk Karadžić“, knjižara „Borislav Pekić“, Knjižara SKC, Knjižara Karaburma, knjižara „Slobodan Selenić“, knjižara „Miloš Crnjanski“, knjižara BEO Shopping Center), Nišu (knjižara „Branko Miljković)“ i Novom Sadu (knjižara „Jovan Jovanović Zmaj“).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari