Kultura je naša DNK 1Foto: Stanislav Milojković

Na Veliku scenu Narodnog pozorišta u Beogradu direkcija Baleta ove kuće 28. aprila izaći će sa trećom premijerom u ovoj sezoni – baletom „Mikelanđelo“ u koreografiji i režiji slovačkog umetnika Maria Radačovskog.

Na predstavi radi slovačko-srpski autorski tim u kome su pored Radačovskog, njegov zemljak scenograf Makrek Holi i kostimograf Katarina Grčić Nikolić, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u NP.

Muzičku podlogu, kako je juče rekao Radačovski, čini 11 klasičnih dela nastalih od renesanse do početka baroka tako da je baletska jednočinka o jednom od najvećih renesansnih umetnika zapravo spoj zvuka starih muzičkih majstora i savremenog načina igre. Igračka podela ima više alternacija, a naslovnu ulogu na premijeri igra Dejan Kolarov. Prva repriza najavljena je za 29. april.

– Mikelanđelo je velika, fantastična, univerzalna, svetska tema kojom sam oduvek želeo da se bavim. Posebno sada u ovim uslovima pandemije kroz koju prolazimo posle koje više ništa neće biti kao pre, kao što ni posle Mikelanđela, koji je pomerao umetničke granice, više ništa nije bilo isto i koji nas podseća da se samo uz naporan rad, posvećenost, viziju i snažan duh stiže do cilja. Kultura je naša DNK, a Mikelanđelo će zauvek biti njen sastavni deo – naglasio je Mario Radačovski, đak čuvenog holandskog koreografa Jiržija Kilijana, u susretu sa beogradskim novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari