Lagunina nova edicija "Savremenice" 1

Putopis „Sedam mora i tri okeana“ je drugi naslov u novoj Laguninoj ediciji „Savremenice“, u kojoj su dosad objavljeni samo „Ruža i trnje“ – uspomene, aforizmi, priče i prepiska kraljice Natalije Obrenović.

„Ova edicija nastala je sa idejom da savremenoj publici učini dostupnim pojedina nezasluženo zaboravljena dela i time upotpuni i obogati sliku srpske književnosti u 19. i sa početka 20. veka. U njoj se našla i Jelena J. Dimitrijević, kao jedna od najznačajnijih i najplodnijih spisateljica iz prve polovine prošlog veka. Putopisi „Sedam mora i tri okeana“ našoj publici nisu bili dostupni više od sedam decenija, pa smo želeli da ih učinimo dostupnim kako čitaocima koji već poznaju njene romane, tako i onima koji će se sa njenim delom upoznati upravo zahvaljujući ovim putopisima.

Ako se zna da je Jelena Dimitrijević je bila i prva svetska putnica, njen rad je značajan i neobilazan kako za sveobuhvatniju istoriju srpske književnosti, tako i za istoriju putopisa kao žanra. Pored izuzetne dokumentarističke važnosti, ovi putopisi napisani na dinamičan i uzbudljiv način, prijemčivi su i za današnju publiku“, kaže za Danas Jasmina Radojićić, urednica nove edicije.

Ona najavljuje da će Laguna nastaviti sa „reizdavanjem rukopisa naših književnica s kraja 19. i početka 19. veka, ali će proširiti svoje izdavačko interesovanje i na svedočanstva o različitim sferama života žena u tom periodu“. Kao sledeću knjigu u ovoj ediciji Radojičić najavljuju svedočanstvo zatvorenica ženskog odeljenja zatvora u Požarevcu u periodu od 1861. do 1897. godine. Prvo izdanje ove knjige iz 1898. prirediće i predgovor napisati profesorka Svetlana Tomić, koja je otkrila ovo svedočanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari