Lizo: Put od borca protiv stereotipa i osuda, do osobe koja mobinguje zbog fizičkog izgleda 1Lizo, Foto: Dafydd Owen / Avalon / Profimedia

Jedina crnkinja nakon Vitni Hjuston koja je osvojila Gremi nagradu za album, muzičarka koja se zalaže za telesne pozitivnosti, početkom nedelje je tužena zbog seksualnog uznemiravanja i neprijateljskog radnog okruženja.

Odjednom, Melisa Vivijan Džeferson, poznatija kao Lizo popela se na vrh Holivudske lestvice popularnosti.

Američku pevačicu i glumicu pored nesumnjivog muzičkog uspeha, Amerika obožava i zbog pozitivnog stava prema telu. Lizo je gojazna i ponosi se time, što gojazni deo američke javnosti obožava jer napokon imaju izgovor da budu to što jesu.

Pevačica se rado oskudno odeva za svoje koncerte, a obline ne krije od javnosti. Čak je i naslovnica jednog njenog albuma napravljena od njenih golišavih fotografije.

„Ne mogu se jednog dana probuditi i ne biti crna. Ne mogu se jednog dana probuditi i ne biti žena. Ne mogu se jednog dana probuditi i ne biti debela. Uvek sam bila crna, žena i debela. Uvek sam imala ove tri stvari protiv sebe na ovom svetu, i zato što moram da se borim za sebe, ja moram da se borim i za sve vas koji ste kao ja“, rekla je pevačica za tinejdžerski Vog.

I, taman kada ste pomislili kako je Lizo u javnosti poznata po svom zagovaranju telesne pozitivnosti i inkluzivnosti u svojoj muzici, istina je sasvim drugačija.

Pevačicu i njenu producentsku kompaniju tužile su tri bivše plesačice – Arijana Dejvis, Kristal Vilijams i Noel Rodriges zbog seksualnog uznemiravanja i neprijateljskog radnog okruženja.

Tužba, podneta u Los Anđelesu u utorak, podignuta je protiv pevačice i njene producentske kuće Big Grrrl Big Touring, Inc (BGBT). Takođe se naglašava i navodno ponašanje Širlejn Kvigli, direktorke Lizinog plesnog tima.

Tri plesačice tvrde da su bile izložene seksualnom, verskom i rasnom uznemiravanju, diskriminaciji zbog invaliditeta, napadima i pritvaranju.

Dejvis i Vilijams otpuštene su, dok je Rodriges dala otkaz zbog „užasnog ponašanja“, prema advokatima West Coast Employment Lawyers koji zastupaju plesačice.

Deo tužbe opisuje putovanje u amsterdamsku četvrt crvenih svetiljki, u februaru 2023, u kojem su izvođači navodno bili pod pritiskom da idu u noćne izlaske, jer su strahovali od gutitka posla.

Jedna poseta klubu pod imenom „Bananenbar“ navodno je rezultovala time da je Lizo članove tima podsticala da dodiruju gole izvođače.

„Plesačice su bile zaprepaštene koliko malo obzira je Lizo pokazala prema telesnoj autonomiji svojih zaposlenih i onih oko nje, posebno u prisutnosti mnogih ljudi koje je zaposlila“, navodi se u tužbi.

Plesači su optužili Lizzo i da je skrenula pažnju na debljanje jedne od plesačica, Arijane Dejvis, te da ju je kasnije grdila i otpustila.

Na drugom mestu se tvrdilo da je Lizzo optužila plesače da nedovoljno dobro plešu i da piju alkohol pre nastupa iako plesna postava nikada nije učestvovala u takvoj praksi.

Kvigli je takođe navodno često „nametala“ svoja hrišćanska uverenja članovima plesne grupe i činila da se osećaju „neugodno“.

A ko je zapravo Lizo, dobitnica Gremija?

Rođena u Detroitu, Lizo se preselila u Hjuston sa porodicom kada je imala deset godina. Nakon koledža preselila se u Mineapolis gde je započela svoju karijeru u hip hop muzici.

Lizo je dobila osam nominacija na 62. godišnjoj dodeli Gremi nagrada, dok je njen singl „About Damn Time“, koji je dostigao broj jedan na „Billboard Hot 100“ učinio je prvom crnom pevačicom nakon Vitni Hjuston, koja je osvojila Gremi nagradu za album godine.

Osim repovanja i pevanja, Lizo je radila i kao glumica, a bila je i voditeljka „Amazon Prime Video“ rijaliti serije“ Lizzo’s Watch Out for the Big Grrrls“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari