Ljubavni romani draži od lektire 1Foto: V. Andrić

Uz poruku da je čitanje važno i da pospešuje obrazovanje, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete i nauke, Anamarija Viček otvorila je tradicionalni “Školski dan” na Sajmu knjiga.

„Na sajmu obrazovanja, koji je počeo u sredu, govorili smo o značaju IKT tehnologija u obrazovanju, a danas govorimo o jednakom značaju čitanja knjiga kojim pospešujemo svoje obrazovanje. Volela bih da svako sa ovog sajma ponese neku misao, novu ideju ili knjigu i da zapamti da je ključ u knjigama“, poručila je Viček, koja je prisustvovala promociji knjige “Stubovi srpske prosvete” na štandu “Zavoda za udžbenike”.

Nastavnici sa kojima smo razgovarali slažu se da mlade generacije iz godine u godinu sve manje čitaju, a to su nam potvrdili i brojni osnovci i srednjoškolci, koji su posetu Sajmu knjiga iskoristili kao opravdanje da izostanu sa časova.

Ipak, ima i onih kojima druženje sa knjigom nije strano. Tijana Todorović, učenica sedmog razreda OŠ “Josif Pančić” rekla nam je da čita dosta, a među literaturom koju voli izdvaja autobiografije i romane. Tijana je na Sajmu kupila Šekspirovog “Romea i Juliju”, a na naš komentar da je to srednjoškolska lektira, odgovorila je da joj je tema zanimljiva, jer su o njoj govorili na časovima istorije. NJeni vršnjaci iz OŠ “Draževac” kod Obrenovca kažu da vole avanturističke knjige i naučnu fantastiku i junake Harija Potera i Robinzona Krusoa.

Petakinje iz pančevačke škole “Jovan Jovanović Zmaj”, Katarina Đurkić i Aleksandra Papulić lektiru čitaju jer nastavnici na tome insistiraju, a njihov izbor na ovogodišnjem Sajmu je knjiga tinejdž zvezde Marije Žeželj. Jovana Rajin, učenica trećeg razreda “Ekonomske škole” iz Bele Crkve rekla nam je da najradije čita ljubavne romane, a na Sajmu je kupila knjige Sidni Šeldona i Nore Roberts.
Nastavnica srpskog jezika i književnosti, Jelena Milić iz OŠ “Branko Radičević” iz Savinog Sela kaže da učenici dovijaju na razne načine da izbegnu čitave lektire, bilo tako što prepričana dela nalaze na internetu ili prepisuju od starije braće i sestara.

„Naši đaci pokazuju veliko interesovanje za čitanje, iako imaju različite potrebe od vršnjaka iz redovnih srednjih škola. Devojčice najviše vole ljubavne priče, ali ja pokušavam da im nametnem da čitaju neke kvalitetne kwige koje je moja generacija volela, kao što je “Zbogom mojih 15 godina” i drugi naslovi iz edicije “Plava ptica”. Izdavači su vrlo agresivni sa prevodima koji nisu ni izbliza takvog kvaliteta, kao što su bile knjige koje su čitale ranije generacije. Moj utisak je da su klasici i dalje nešto najznačajnije što je objavljeno u književnosti i da moderni pisci vrlo teško mogu da pariraju Crnjanskom i nekim drugim piscima“, smatra Dragana Božinović, bibliotekarka u “Srednjoj zanatskoj školi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari