On je arhitekta koji projektuje stolice, stolove i lampe umesto zgrada. Čuveni Švajcarac Tom Strala, čiji radovi odišu strašću i maštom, biće gost ovogodišnjeg festivala Belgrade Design Week 10. oktobra zahvaljujući podršci švajcarske fondacije ProHelvetia i Ambasade Švajcarske u Srbiji, u saradnji sa Delegacijom EU u Republici Srbiji, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije i Grada Beograda. Osim predavanja na konferenciji Brand New World, u okviru pratećeg programa DesignPark, posetioci će moći da pogledaju i Stralinu izložbu.

Tom Strala je završio arhitekturu u Cirihu, ali se uglavnom bavi industrijskim dizajnom. Osnovao je studio Strala 2001. godine, a prvu kolekciju lampi je izbacio tek nakon četiri godine istraživanja. Dve godine kasnije je proširio polje interesovanja i osnovao Total Real, umetničku i filmsku 3D kompaniju, koja radi animacije za projekte najpoznatijih svetskih arhitekata kao što su Zaha Hadid, Norman Foster, Mario Botta, Herzog de Meuron. Njegovi radovi su umetnička dela koja posmatrače inspirišu na razmišljanje o životu.

– Mnogi dizajneri smatraju da njihova dela treba da ispune obilje složenih kriterijuma. Glavne uloge u takvom razmišljanju igraju globalni, komercijalni, politički problemi, kao i formalne, mentalne vizije i psihološki i ekonomski parametri tržišta. Kao opravdanje za takav stav ističu da se svet razvio i povezao neverovatnom brzinom. Dizajneri tvrde da su ovi uticaji naše ere objedinjeni u njihovom radu. Jer umetnost uvek najbolje odslikava određeno vreme. Ideja je lepa i dobra, ali… potpuno nebitna. Ljudi moraju opet da počnu da maštaju. Umetnost ne treba da rešava složene probleme. Potrebna nam je strast. Potrebna nam je želja. Ne novo ažuriranje našeg operativnog sistema. Treba nam intenzitet, a to ne može da se pronađe u kompromisu – kaže Strala.

Tom Strala će se, na predavanju na konferenciji Brand New World, osvrnuti na materijalizovanu inteligenciju i načine na koje možemo da se približimo suštini stvari.

– Zaista očekujem svež festival koji nema konvencionalni pogled na stvari. Pre dve godine sam čuo prvi put za BDW. Bilo je to kao da svet otkriva novi Berlin ili Tel Aviv. Bio sam već 10-12 puta u Beogradu i obožavam ga. Beograd je veoma karakterističan i mislim da je jedan od najživljih gradova u svetu – ističe Strala.

Kao omiljeni projekat izdvaja sto Bartok, a najviše mu znači priznanje Europes Luminaire of the Year. Za desetu godišnjicu studija Tom Strala je izbacio zidnu lampu Životinjska farma 1 (Animal Farm No. 1.) koja istražuje tehničke i estetske perspektive mesinga.

– Životinjska farma 1 je moj poslednji projekat. Eksperimentisanjem sa materijalima istražujemo njihove granice. U analitičkoj igri sa metalom otkrivamo prelomne tačke savijanja, razbijanja ili topljenja. Za mene su interesantne upravo ove prelomne tačke, koje su granice za promenu stanja, jer je to mesto gde mi dizajneri možemo da „napravimo“ nešto od tog materijala i razvijemo nešto novo. Za mene je divno otkriće da se ovaj princip bazira na dubljoj (ljudskoj) analogiji ili paralelizmu, čak i tradiciji. Pošto smo zaglavljeni u ovom vremenu, moramo da se menjamo kako bismo krenuli dalje. Iako je materijal mrtva stvar, on se ponaša po istom principu – naglašava Strala.

Belgrade Design Week

Ovogodišnji Belgrade Design Week biće održan od 6. do 11. oktobra 2014. godine. Centralni deo manifestacije, međunarodna konferencija Brand New World, deveta po redu, biće održana 9, 10. i 11. oktobra. Festival će pratiti i program izložbi BDW DizajnPark paviljon, profesionalne radionice BDW DizajnLabs i tradicionalno, po četvrti put, projekat 100% Future Serbia.

Na Brand New World konferenciji govoriće predavači iz više od 20 zemalja, iz različitih kreativnih industrija – Massimiliano Fuksas, Zuzanna Skalska, Michel Rojkind, Tom Strala, Christian Kerez, Nicolas le Moigne, Guido Woska / Designit, Ido Garini / Studio Appetit, Gavrilo Božović / restons-serieux, Igor Kordey, Irena Kilibarda, Miloš Dimčić, Kim Herforth Nielsen / 3XN i drugi.

Belgrade Design Week 2014 održava se pod visokim pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije i gradonačelnika Beograda, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Privrednom komorom Srbije, uz podršku i ambasada i institucija Japana, Holandije, Švajcarske, Nemačke, Meksika, Indije i Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari