Lubardina “Industrijalizacija” za 60 godina Kulturnog centra Beograda 1

Kustoski projekat Biljane Ćirić “Kada se Drugi susreće sa Drugim”biće predstavljen , od 6. juna do 1. jula u Likovnoj galeriji, galeriji Artget i Podroom Kulturnog centra Beograda Kako ova institucija slavi 60 rođendan konferencija za novinare povodom projekta biće održana u Domu sindikata u čijem je foajeu izložena slika Petra Lubarde “Industrijalizacija”.

Osim što je povezana sa konceptom izložbe, ova slika je bila izložena 1961. u Likovnoj galeriji KCB koja je tada otvorena samostalnim predstavljanjem Petra Lubarde. Istodobno je održaana prva Konferencija Pokreta nesvrstanih u Beogradu. a skice i crteži sa prizorima industrijalizacije, koji su ukrašavali zidove sale u kojoj se ona održavala, takođe su bili predstavljeni u Kulturnom centru Beograda.

Važnu nit cele izložbe Kad se Drugi susreće sa Drugim čini i baština neuspelog pokušaja Jugoslavije da redefiniše i primeni strategije izvan tadašnjih modernističkih i kolonijalnih kategorija i kanona.
“Ovo nije izložba o Srbiji, već umetnički i kustoski autorefleksivni pokušaj da se istraže pitanja trenutnog stanja krize nastalih delovanjem kapitalističke mašinerije u njenoj završnoj fazi na globalnom nivou.” ističe se u pozivu na događaj. Cilj je da se istraže ideje zajedničkog dobra i pojma solidarnosti, kao i različite istorijski modeli koji uobličavaju sadašnji trenutak i načini na koje doživljavamo svet.

Na izložbi će učestvovati umetnici kao što su Birdhead (Kina), Stjuart Ringholt (Australija), Li Kit (Hong Kong), Ho Cunjen (Singapur), Li Liao (Kina), Fajen d’Evi i Keti Vest (Australija), Polina Kanis (Rusija), Les gens d’Uterpan (Francuska), Hilma Sofija (Indonezija), Vladimir Nikolić (Srbija), Siniša Ilić (Srbija), Irena Haiduk (Srbija), Ši Junju (Tajvan), Hu Jun (Kina), Sandra Stojanović (Srbija), Gorana Bačevac i Nadežda Kirćanski (Srbija), Lola Gonzalez (Francuska) i Maider Lopez (Španija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari