Mesta nisu numerisana ali će neka od ove godine biti rezervisana: 60 godina Dvorane kulturnog centra Beograda, kultnog i najstarijeg aktivnog bioskopa 1Foto: DKC Promo

Pokretanjem prvog međunarodnog Festivala nesnimljenog filma, dodelom počasnih bioskopskih sedišta odabranim autorima koji su obeležili srpsku i jugoslovensku kinematografiju i nizom drugih prorogramskih iznenađenja, kultni i najstariji aktivni bioskop u Beogradu, Dvorana Kulturnog centra (DKC) obeležiće 60 godina postojanja.

DKC će  svoj jubilej obeležiti najpre posvetom  istaknutim autorima koji su obeležili srpsku i jugoslovensku kinematografiju protekle decenije i dodeliti im počasna bioskopska sedišta.

Ovim gestom koji u DKC, kako kažu, planiraju da uvedu kao praksu, odaju počast i zahvalnost rediteljima među kojima su:

Đorđe Kadijević, Zdravko Šotra, Boro Drašković, Miša Radivojević, Želimir Žilnik, Lordan Zafranović, Srđan Karanović, Goran Marković, Slobodan Šijan, Rajko Grlić, Emir Kusturica i Darko Bajić.

Ova sedišta će od sada biti obeležena njihovim imenima kako bi uvek imali rezervisano mesto u kultnom bioskopu.

Posebno mesto biće dodeljeno i dugogodišnjoj glavnoj urednici programa, Vesni Danilović.

“Dakle, bolje je u bioskopu, mesta nisu numerisana ali će neka od ove godine biti rezervisana za neke od reditelja koji su ostavili traga i u ovom bioskopu.” poručuju iz DKC-a

Inspirisan odeljkom iz knjige Rajka Grlića „Neispričane priče”, Stefan Arsenijević, reditelj, filmski urednik DKC u prethodnom periodu i jedan od glavnih autora koncepcije programa godišnjice, pokreće zajedno sa Kulturnim centrom Beograda prvi međunarodni Festival nesnimljenog filma.

Biće to jedna potpuno drugačija prilika da se publika upozna sa nekim od najznačajnijih filmskih autora.

Festival nesnimljenog filma otvara reditelj Rajko Grlić zajedno sa piscem, novinarom i scenaristom Antom Tomićem i glumcima Goranom Bogdanom i Ivanom Roščić. Biće predstavljen scenario rađen po Tomićevom bestseler-romanu „Čudo u Poskokovoj Dragi”, a kako u DKC kažu ukoliko spadate u mnogobrojne ljubitelje ovog romana ovaj događaj se ne propušta jer su kraj romana, kao i brojne dramske linije potpuno promenjene, a i dalje urnebesne.

Drugog dana festivala, u petak 20. oktobra, Goran Marković predstaviće scenario za nesnimljeni film „Doktor D” koji govori o fiktivnom ratnom zločincu koji preuzima lažni identitet nadrilekara.

Iako film nikada nije snimljen, nedavno je pretočen u roman. Samo na Festivalu, publika će moći da čuje originalni scenario u izvođenju Tihomira Stanića, Sergeja Trifunovića i Katarine Marković.

Trećeg dana festivala, u subotu 21. oktobra, Srđan Karanović će predstaviti projekat na kojem je radio više od 30 godina: „Tramontanu”, neočekivanu ljubavnu priču sa elementima bajke koja se proteže kroz više decenija i više generacija. U razgovoru će pored Stefana Arsenijevića, učestvovati i producent Majk Dauni.

U nedelju, 22. oktobra, program jubileja biće završen filmskim maratonom pod nazivom „Non-stop bioskop”.

Zamišljen je kao omaž programu koji je osmislila prva filmska urednica DKC-a, Marija Marinčić Majdak. Od jedanaest do jedanaest sati (11–23) biće prikazani aktuelni, evropski filmovi po popularnoj ceni od 200 dinara.

Prva dva termina u nedelju od 11 i 13 sati rezervisana su za crtane filmove kao što je bila praksa šezdesetih, dok će u terminu od 15 sati biti prikazan višestruko nagrađivan film „Leto kada sam naučila da letim”.

Kao ekskluzivna poslastica, pre projekcija koje počinju od 15/17/19/21 i 23 sata biće prikazivani filmski žurnali iz oktobra i novembra 1963. godine ljubaznošću Filmskih novosti.

U Filmskoj galeriji posetioce će dočekati hronologija najznačajnijih datuma iz rada Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari