Goran Marković povodom svog nesnimljenog filma Doktor D: Najviše me je privlačilo to pretvaranje mister Hajda u doktora Džekila 1Foto: Tanja Drobnjak

“Neko sedi na mom sedištu gore. Znate li da je to moje sedište?”, našalio se reditelj Goran Marković sinoć u Dvorani kulturnog centra Beograda, pošto je drugo veče prvog međunarodnog festivala nesnimljenog filma počelo podsećanjem da se među imenima 12 velikana filma, koja su dobili počasna mesta u ovom kultnom bioskopu nalazi i njegovo ime i prezime.

Marković je pohvalio ovu ideju reditelja i autora koncepcije festivala Stefana Arsenijevića, prisetivši se vremena kada je kao student bio privi put u Parizu i u francuskoj kinoteci na Trokaderu gledao u pločice Trifoa, Godara i raznih drugih novotalasovaca.

– Stefan Arsenijević je to neočekivano  ponovio ovde . U zemlji gde ne postoji nikakvo naročito poštovanje prema umetnicima pogotovo prema filmskim umetnicima – primetio je Marković koji je izabrao da na festivalu predstavi svoj dosad nesnimljeni film Doktror D.

Maja Medić fotografkinja i rediteljka, koja je moderirala razgovor u kome su učestvovali i glumci Tihomir Stanić i Katarina Marković podsetila je da je kuriozitet scenarija Doktror D između ostalog i u tome što je zbog njega oboren konkurs Filmskog centra Srbije za eminentne reditelje jer glavni junak suviše podseća na Radovana Karadžića.

Na njeno pitanje da li je glavni junak Radovan Karadžić ili čovek koji želi da se transformiše u nešto što nije, Goran Marković je odgovorio:

“Glavni junak je ratni zločinac koji se skriva po Beogradu pod drugim identitetom, pa sad vi prosudite sami.“

Materijal za ovu priču, kako je dodao, prikupljao je veoma dugo a najviše ga je fascinirala karijera bioenergetičara kasnije i šamana glavnog junaka.

– Gradeći taj lik, a napuštajući taj model koji je svima poznat sa interneta počeo sam da zamišljam šta li se dešavalo u duši tog čoveka i šta se dešava sa čovekom koji jako dugo pokušava da bude neko drugi – kazao je Marković.

Prema njegovim rečima celu priču je koncipirao tako da njen glavni akter poveruje da nije to što jeste i da počne da veruje da je on doktor D i to najiskrenije.

– Najviše me je privlačilo u ovoj priči to pretvaranje mister Hajda u doktora Džekila – konstatovao je Marković.

Publika je mogla da čuje originalni scenario u izvođenju Tihomira Stanića i Katarine Marković koji je  trebalo da nose uloge u filmu.

Kako je  Stanić osim glumca i producent filma on je prokomentarisao da je situacija sa Filmskim centrom Srbije u procesu, budući da su oni, udruženi sa Srđanom Dragojevićem čiji film je takođe na istom konkursu oštećen izborom i odmah potom poništavanjem te oduke:

„Sad smo na sudu, tužili smo FCS zato što njihova odluka nije po administrativnim pravilima. Tako da mi nastupamo u okviru Festivala nesnimljenog filma sa malom zvezdicom da mi učestvujemo kao autori dosad nesnimljenog filma – mi mislimo i dalje da ćemo ovaj film snimiti” , rekao je Tihomir Stanić.

Goran Marković povodom svog nesnimljenog filma Doktor D: Najviše me je privlačilo to pretvaranje mister Hajda u doktora Džekila 2
Foto: Tanja Drobnjak

Zaplet filma jeste proces prikrivanja identiteta lika koji nosi ime K. koji izvodi agent Državne bezbednosti u toj meri da identitet K. čak i unutar službe skoro niko ne zna.

Novi lik K, koji dobija identitet preminulog Darka Dragića, vremenom se identifikuje sa novostečenom slobodom pod pokrićem prakse nadrilekara u toj meri, da promenom vlasti pa samim tim i upravne strukture Državne bezbednosti, kad bude razotkriven, biva duplo suočen sa realnošću: da time što nije Darko Dragić koji leči ljude on jeste ratni zločinac koji je pričinio stradanja mnogih nepoznatih ljudi u ime ideologije.

Na pitanje da li Doktor D veruje da se on stvarno promenio ili veruje zato što želi da se spasi, Marković je odgovorio da on misli da njegov junak u to veruje uprkos tome što to nema veze sa istorijskim činjenicama.

„Moje stanovište je da on veruje da je drugi čovek i da je na taj način spasao dušu. Ne mogu da ostavim glavnog junaka da trune u sopstvenoj osudi. Naravno, to nema veze sa istorijskim činjenicama, ja ne verujem da ovaj na koga svi mislimo da se promenio, on u to veruje“, zaključio je Goran Marković.

Danas, trećeg dana festivala, u subotu 21. oktobra, Srđan Karanović će predstaviti projekat na kojem je radio više od 30 godina: „Tramontanu”, a u razgovoru će pored Stefana Arsenijevića, učestvovati i producent Majk Dauni.

Nakon diskusije sledi projekcija filma „Miris poljskog cveća”, a ulaz na diskusiju i filmsku projekciju je slobodan.

Poslednjeg dana obeležavanja šest decenija neprekinutog rada Dvorane Kulturnog centra Beograda, u nedelju, 22. oktobra, program se završava filmskim maratonom pod nazivom „Non-stop bioskop” kao omaž programu koji je osmislila prva filmska urednica DKC-a, Marija Marinčić Majdak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari