Goran Marković za Danas: Ljudima je dosta protivprirodnog bluda koji nad njima vrši vlast 1FOTO Stanislav Milojković

U subotu će se održati peti po redu protest Srbija protiv nasilja, pitamo ljude iz kulture i umetnosti smatraju li ovaj protest opravdanim, i ako da  šta ih pokreće da budu tamo, kako komentarišu medijsku hajku pojedinih predstavnika vlasti prema glumcima, umetnicima uopšte…

Reditelj Goran Marković kaže za Danas da protest Srbija protiv nasilja predstavlja poslednju nadu.

– Što se tiče građanskog protesta on je ne samo potreban nego predstavlja poslednju nadu garađanstva nad kojim se nasilje sistematski vrši već nekoliko decenija. Ogroman odziv na protestima je potvrda da ljudi ne mogu više ovako, da im je dosta protivprirodnog bluda koji nad njima vrši vlast – konstatuje Goran Marković.

Kada je reč o pojedinim predstavnicima vlasti koji sprovode medijsku hajku prema glumcima koji su podržali protest Srbija protiv nasilja Goran Marković kaže da umetnici po definiciji predstavljaju opasnost po svako totalitarno društvo.

„Imaju zadatak samo da laju i plaše mirne prolaznike“

Što se tiče hajke na glumce, treba samo pogledati i saslušati spodobe kao što su Nebojša Bakarec, Nebojša Krstić  i  Marijan Rističević pa da bude jasno da su oni pušteni sa lanca.

Umetnici, po definiciji, predstavljaju opasnost po svako totalitarno društvo a ovo naše, ukoliko je uopšte društvo, grozi se svake slobode. Diktatora u srce ubada lakoća sa kojom umetnici obelodanjuju njegovo bolesno lice. Pogotovu ga tišti humor. Umetnici predstavljaju čmičak na njegovom oku, sličan onom koje ima sotona u komediji „Đavolovo oko“ Ingmara  Bergmana. – zaključuje Goran Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari