Jovan i Milica u lovu na zlu vešticu 1

Beograđane 22. septembra u bioskopu Kombank dvorana očekuje premijera filma „Zlogonje“, debitantskog dugometražnog ostvarenja reditelja Raška Miljkovića, koje je na filmskim festivalima do sada postigao veliki uspeh.

Ovo je priča o dvoje desetogodišnjaka koji, boreći se protiv maćehe – veštice, na zreo način uspevaju da savladaju pretnju pobeđujući svoje strahove. Filmom se otvaraju ozbiljne teme koje se tiču odrastanja, porodice, dečijih emocija donoseći važne poruke mlađoj publici. Glavne uloge tumače mladi glumci, tinejdžeri, Mihajlo Milavić kao Jovan i Silma Mahmuti kao Milica.

Na projekciji organizovanoj za novinare u Kinoteci protekle nedelje a potom i na konferenciji, prisutnima se obratila autorska i glumačka ekipa filma.

„Mislim da je film onima koji su čuli za njega i znaju priču već pomogao. Najbitnije je da svako ko ima problem zna da taj problem nosi na leđima i prebrodi ga“, rekao je ovom prilikom mladi glumac Mihajlo Milavić. Lik koga igra Mihailo je desetogodišnji Jovan, povučen dečak koji se na svoj način bori sa svakodnevnim problemima uz veliku ljubav i podršku roditelja. Važno mu je da bude samostalan i sam brine o sebi, suočavajući se sa izazovima koje donosi njegova bolest, parcijalna cerebralna paraliza. Jovan će veliko ohrabrenje dobiti od nove drugarice, Milice. Ona se dosta razlikuje od njega, glasna je, borbena, i neustrašiva pred problemima. Ipak, život je za nju spremio težak ispit – razvod roditelja. Iza ovakve snažne spoljašnjosti, krije se još jedno uplašeno dete, skrhano okolnostima koje rastanak roditelja nosi.

Reditelj Raško Miljković je takođe jedan od debitanata na ovom filmu jer ovo je njegov prvi dugometražni film.

„Svi smo počeli sa istom idejom, da probamo da napravimo film koji će biti avantura, zabavan najmlađoj publici, ali kroz koji su protkane teme o kojima se nedovoljno govori u našem društvu. Želeli smo da na pravi način, kroz njihovu avanturu, istaknemo tačke kroz koje će se te teme odvijati“, rekao je Miljković. On je dodao da sa decom nije bilo teško raditi jer su snimanje i atmosferu više doživljavali kao igru a ne kao posao.

Neobično ime filma

Zlogonje je igra reči i nosi poruku goniti zlo. Upravo je to nešto do čega je glavni lik Luka mogao doći svojim istraživanjem. U srednjem veku kod nas su stvarno postojali ljudi koji su se bavili ovim zanatom – lovci na zlo kao što su veštice, demonska bića i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari