Drugog dana festivala Tvrđava teatar u sklopu pratećeg programa u prostoru ispred Malog grada Smederevske tvrđave predstavili su nam se članovi Kancelarije za mlade Smederevo sa svojim performansom „Magija nastaje – kada se svetla pogase“. Ovi mladi ljudi su svojim nastupom pokazali da smo svi mi isti kada se svetla pogase. Ispisanim porukama ljubavi i tolerancije među ljudima na kineskim fenjerima nakon toga ispuštanjem balona u Đurđevom gradu obeležili su Međunarodni dan mladih proslavljajući usvajanje Zakona o mladima u Srbiji.


Nakon njih na Gradskom trgu ugostili smo još jedne goste iz Francuske. Pozorište „Sacangam“ iz Marseja predstavilo je Smederevcima svoj projekat „Agni Puđa“ u delu uličnog teatra „Promenada“ a kasnije i nastupom vatreni performans „Vatrena pesma“. Ovi sjajni umetnici su svoju inspiraciju pronašli u umetnosti Indijske kulture, (Puđa) – žrtva, i datoj vatri (Agni) indijskim ritualima.

Ljubitelji fotografije mogu da pogledaju i izložbu „Tvrđave na Dunavu“ koja je postavljena u Velikom gradu Smederevske tvrđave u organizaciji Ministarstva kulture Republike Srbije i Direktorata Evropske komisije za proširenje Evropske unije. Izložba predstavlja sedam srednjovekovnih tvrđava na Dunavu u Srbiji koje govore o toku istorije i njegovom uticaju na oblikovanje konglomerata našeg današnjeg nasleđa.

Naredni dan festivala Tvrđava teatar na Gradskom trgu ponovo je rezervisan za nastup pozorišta „Sacangam“ u performansima uličnog teatra „Razigrane maske“, „Vizija sna“, ali i vatreni performans – „Vatromet ljubavi“.

U Istorijskom arhivu održana je tribina „Društvena odgovornost umetnika“ u organizaciji Udruženja dramskih umetnika Srbije .

U sklopu glavnog programa festivala kapije Malog grada Smederevske tvrđave ponovo su otvorene predstavom „Ja sam vetar“ u produkciji festivala Tvrđava teatar u režiji Stevana Bodrože, a po tekstu Juna Fosea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari