majkl kalverFoto: Youtube printscreen

Britanski glumac Majkl Kalver, poznat po kratkoj ulozi u čuvenom filmu Imperija uzvraća udarac, preminuo je u 86. godini.

Vest da je preminuo Majkl Kalver objavio je njegov agent i rekao da je glumac dugo imao problema sa zdravljem, ali uzrok smrti nije potvrđen.

„Vrlo smo tužni zbog toga što je preminuo naš prijatelj i klijent Majkl Kalver. Imao je karijeru dužu od 50 godina sa ulogama u Šerloku Holmsu, Kroz Indiju, Tajnoj armiji i, naravno, jednu od najprepoznatljivijih scena smrti u Ratovima zvezda„, stoji u saopštenju.

Napominje se da je Kalver uglavnom odustao od glume na početku 21. veka kako bi se fokusirao na politički aktivizam.

Majkl Kalver je glumio i u Povratku Šerloka Holmsa

Rođen je u Hempstedu i obrazovao se na Londonskoj akademiji dramskih umetnosti, a karijeru je započeo u pozorištu u Dandiju, gde je odigrao više od 35 predstava.

Nakon toga je glumio u pozorištima u Londonu, a potom i debitovao u filmu o Džejmsu Bondu Iz Rusije s ljubavlju 1963. godine.

Vratio se ovoj franšizi dve godine kasnije u filmu Operacija Grom, ali je mu je najprepoznatljivija uloga stigla 1980. u filmu Imperija uzvraća udarac.

U njemu je tumačio kapetana Lorta Nidu, oficira koji je služio pod komandom Darta Vejdera i koga Vejder kazni telekinetičkim davljenjem do smrti.

Imao je i brojne druge sporedne uloge u filmovima i gostujuće uloge u serijama, a njegov glas mogao je da se čuje i u mnogim britanskim radio dramama.

Izvor: Daily Mail

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari