„Magbet“ - muški pozorišni spektakl sa zvucima Sardinije  1Foto: S. Doroški  

Ovogodišnje izdanje Šekspir festivala u Čortanovcima, posle „pauze“ koja je trajalo od 6. jula, u „drugom poluvremenu“, u svojoj završnici, prikazaće predstavu „Magbet“, produkciju Sardegna Teatro /Compagnia Teatropersona iz Italije. 

Ovaj svojevrsni pozorišni spektakl u režiji Alesandra Sera, zakazan je 16. oktobra na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a pred našu publiku stiže posle gostovanja u Barbikan centru u Londonu, na Sibiu festivalu, Hong Kong festivalu, Platonov festivalu u Rusiji, Festivalu svetskog kazališta Zagreb…, i brojnih priznanja koje je dobio širom sveta.

Među njima je i najznačanija italijanska nagrada u oblasti izvođačkih umetnosti, The Premio Ubu Award, koja se smatra  Oskarom italijanskog teatra.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare održanoj juče u SNP-u, Šekspirov “Magbet” u Serinoj režiji prožet je drevnim tradicijama Sardinije, izvodi se na sardinskom jeziku i prema elizabetanskoj tradiciji – samo sa muškim glumačkim ansamblom.

Moćno fizičko pozorište koje je osmislio i režirao donelo je Alesandru Seri međunarodnu reputaciju, a snažnim utiskom karnevalskih zvukova Sardinije, ritmova, maski, i kombinacijom elizabetanske i sardinijske tradicije, stvorio je predstavu koja Šekspira pretvara u ritual, u lokalni jezik i ritam.

„Magbet“ je od 2017. svojevrsni međunarodni festivalski hit, a povodom gostovanja ove predstave potpisan je Protokol o saradnji između Šekspir festivala i SNP-a.

Prema rečima reditelja Nikite Milivojevića, direktora i osnivača festivala, izvođenje Serinog “Magbeta” zahtevalo je i tehnički i umetnički da bude odigrano na zatvorenoj sceni, a ne u Čortanovcima, u Vili Stanković na otvorenom prostoru, gde se Šekspir festival tradicionalno odvija.

– Postoje predstave koje su prosto pravljene da budu unutra, u enterijeru, i onda vam je žao kad ne možete da pozovete takvu predstavu, jer kod nas u Vili Stanković ne može da se izvede. Pravo rešenje za to je ova naša saradnja – istakao je Milivojević.

Na Šekspir festivalu gostovala su pozorišta iz Velike Britanije, SAD, Kine, Francuske, Nemačke i mnogih drugih zemalja, a kako je izjavio Zoran Đerić, upravnik SNP-a, bilo je nekoliko predstava koje su morale da se izvedu na zatvorenoj sceni.

– Ovaj festival raste, kao i naša saradnja sa festivalom na radost publike. Spremni smo da tu saradnju proširimo i ubuduće – rekao je Đerić, najavljujući za sledeću sezonu zajednički projekat sa Beogradskim dramskim pozorištem, koprodukciju “Magbet”, koju će režirati Nikita Milivojević.

Ova predstava će imati premijeru u okviru Šekspir festivala u Čortanovcima, i to na novosadskim i beogradskim scenama.

Predstavljajući ovaj protokol o saradnji, na konferenciji za novinare govorila je i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

– Ono što čini posebno zadovoljstvo, iako smo mi u finansijskom smislu već tradicionalno partneri sa Šekspir festivalom, je to što smo ove godine napravili jedan iskorak, mi kao osnivači najstarijeg nacionalnog teatra u našoj državi, Srpskog narodnog pozorišta, da makar jedna festivalska predstava bude realizovana na toj sceni – istakla je Milošević.

Prema planovima, Šekspir festival će se od ove godine zvanično odvijati u dva termina – krajem juna i početkom jula, kao što je bilo uobičajeno do sada, ali i početkom nove pozorišne sezone, tokom oktobra, kada će imati svoju završnicu.

Zanimljivo je da je Evropska mreža festivala 2019. na listu najznačajnijih manifestacija na Starom kontinentu zvanično uvrstila i Internacionalni Šekspir festival u Čortanovcima, koji je osmišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočarao vreme i negovao uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca.

Pokrovitelji Šekspir festivala su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Novi Sad, UNIQA osiguranje.

Partneri Šekspir festivala su, osim Srpskog narodnog pozorišta, Akademija umetnosti Novi Sad, ArtFrakcija (Inđija), Evropski pokret u Srbiji, Fondacija Balkankult, TradeUnique Inđija, Atelje vina „Šapat“ (Stari Slankamen).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari