Manifestacija “Dani arhitekture Kragujevac 2019” od 12. do 14. septembra 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

U šumadijskoj prestonici za sutra (četvrtak) zakazano je otvaranje manifestacije “Dani arhitekture Kragujevac 2019” koja, u organizaciji kragujevačkog Centra za istraživanje i održivi razvoj u arhitekturi i urbanizmu – URBANIUM, traje do subote, 14, septembra. Tema manifestacije je “Periferni morenizam”

U okviru masnifestacie, prema informaciji URBANIUM-a, predviđena su predavanja, odnosno tribine, promocije publikacija, izložbe i projekcija arhitektonskih dokumentaraca u javnom prostoru.

Među predavačima su Maroje Mrduljaš, Boris Bakal i Sandra Uskoković iz Hrvatske, te Dejan Todorović i Ljubica Slavković iz Srbije koji će, kroz set razgovora i prezentacija, proći kroz ideje jugoslovenskog modernizma, predstaviti, pritom, svoja istraživanja i projekte, kao i odnose prema sadašnjosti kroz dokumentovanje, direktnu akciju, umetnički performans i izražaj u javnom prostoru i na kraju kritiku i stav prema budućnosti. Urbanium tim će pokušati kroz moderiranje da sve to pozicionira u kontekst Kragujevca i temu Dana.

Na manifestaciji će biti promovisane nagrađivana publikacija „3650 dana suvremene arhitekture u Sarajevu“ (Dani arhitekture Sarajevo) i aktuelni 084 broj časopisa za arhitekturu i urbanizam DANS (Društva arhitekata Novog Sada).

Treći segment “Dana” čine paralelne izložbe Fokus na modernizam (Društvo arhitekata Novog Sada) i Periferni modernizam (URBANIUM) kroz objektiv arhitektonskog fotografa Relje Ivanića. Postavljanjem ove dve izložbe jedne naspram druge vizuelno se kompariraju dostignuća jugoslovenskog modernizma u Novom Sadu i Kragujevcu.

Na kraju svakog od tri “Dana” predviđena je projekcija po jedne epizode Betonskih spavača u selekciji URBANIUM-a, u javnim prostorima Kragujevca sa ciljem da se povežu tri odabrane tačke sa temama koje se obrađuju u samim epizodama. Na taj način, ovim projekcijama se akcentuje istovetnost progresa jugoslovenskog modernizma kao i njegovog (ne)opstanka na teritoriji bivše SFRJ.

Centar za istraživanje i održivi razvoj arhitekture i urbanizma – URBANIUM je strukovno, dobrovoljno, nevladino, nestranačko, neprofitno udruženje osnovano 2017. godine u Kragujevcu. Cilj udruženja je angažman u oblasti arhitekture i urbanizma, životne sredine i kulture gradskog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari