Manje novca za Bitef i druge domaće festivale 1Foto: Mike Vonotkov

 Bitef festivalu pripalo je 6,5 miliona dinara, za realizaciju 54. izdanja, pokazuju rezultati konkursa Ministarstva kulture i informisanja. To je polovina cifre koju je ova manifestacija dobila prošle godine, ali i tokom ranijih izdanja (poslednjih godina Bitef festival je obično dobijao na ovom konkursu oko 13-14 miliona dinara).

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije objavilo je 12. juna rezultate preostalih konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz savremenog stvaralaštva za 2020. godinu, prema kojima je za 498 projekata u šest oblasti izdvojilo ukupno 205,07 miliona dinara.

Podsetim, sredstva za konkurse u ovoj godini smanjena su zbog umanjenja ukupnih finansijskih sredstava Ministarstva kulture i informisanja za oko 2,7 milijarde dinara prilikom nedavnog rebalansa državnog budžeta zbog posledica pandemije korona virusa.

U oblasti pozorišne umetnosti podržana su 73 projekta sa ukupno 46,2 miliona dinara, a od ukupno prijavljenih 219, odbijeno je 146 projekata, među kojima je i 28 čiji su nosioci odustali. Komisija, koju su činili Svetislav Goncić, Željo Jovanović i Vladan Đurović, dodelila je najveći iznos Bitefu, a potom 65. Sterijinom pozorju – 3,4 miliona i 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu – 2,7 miliona.

Ukupno 19,35 miliona dinara izdvojeno je za 40 projekata u oblasti umetničke igre. Od prijavljenih 199, odbijeno je 79 odlukom komisije u sastavu: Anđelija Todorović, Vera Obradović LJubinković i Zdravko Ranisavljević. Najveći iznos u toj oblasti, koja obuhvata klasičan balet, narodnu igru i savremenu igru, dodeljen je 17. Beogradskom festivalu igre – 1,1 milion dinara, te 24. Festivalu koreografskih minijatura – 700.000 dinara.

U oblasti muzike podržana su 62 projekta sa ukupno 46,47 miliona dinara, a od prijavljenih čak 292, odbijena su 223 (sedam odbačeno, 27 odustalo) – odlukom komisije koju su činili Dragan Amrbozić, Ivana Medić i Srđan Teparić.

Najveći iznos dobila je Galerija SANU za projekat „Muzika kompozitora – akademika, putovanje po Srbiji“, za koji je odobreno 1,5 miliona dinara, a po 1,4 miliona dinara dobili su Kolarčeva zadužbina za ciklus „Kolarac – tvoj svet muzike“, 21. Gitar art festival, Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS, 52. Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, Međunarodni džez festival Nišvil u Nišu, te 34. Beogradski džez festival.

Na konkursu u oblasti likovne, primenjene i vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture, na koji je tradicionalno stiglo najviše prijava – čak 358, podržano je 120 projekata ukupnim iznosom od 57,35 miliona dinara, a 258 je odbijeno. Projekti za koje su odvojena najveća sredstva su 58. Oktobarski salon u Beogradu (2 miliona), 30. Memorijal Nadežde Petrović u Čačku i 19. Bijenale umetnosti u Pančevu (po 1,5 miliona) i godišnji programi Likovne galerije Kulturnog centra Beograda i Galerije „Zvono“ u Beogradu (po 1,1 milion). Za godišnje programe ostalih galerija opredeljeno je u najvećem broju između 500.000 i 700.000 dinara.

Saopšteni su i rezultati u oblasti kulturne delatnosti dece i za decu i mlade, kao i kulturnih delatnosti nacionalnih manjina. Ranije su objavljeni rezultati konkursa za sedam oblasti savremenog stvaralaštva, na kojima je podržano 277 projekata sa ukupno 86,83 miliona dinara, što je znatno smanjenje u odnosu na prethodne godine.

Apel za pomoć festivala Alternative Film/Video

Iz Doma kulture „Studentski grad“ kao glavnog organizatora festivala Alternative Film/Video saopštili su da razumeju okolnosti koje su poremetile redovno finansiranje projekata Ministarstva kulture i informisanja iz oblasti savremenog stvaralaštva, ali izražava žaljenje zbog izostanka podrške ovom festivalu koji predstavlja oazu za ceo jedan segment filmskog stvaralaštva koji nema mogućnosti opcionog finansiranja.

„Festival Alternative Film/Video ima punu podršku Doma kulture ‘Studentski grad’ i biće održan u redovnom terminu, u drugoj nedelji decembra, ali će forma festivala biti prilagođena okolnostima prouzrokovanim pandemijom kovid 19 kao i finansijskim mogućnostima ustanove Dom kulture ‘Studentski grad’, čije je finansiranje takođe poremećeno usled pandemije korona virusa“, navodi se u saopštenju.

Dom kulture „Studentski grad“ poziva širu javnost i sve zainteresovane da se jave na mejl alternativeŽdksg.rs kako bi pomogli održavanju festivala, i kako bi pomogli da se ojača alternativno filmsko stvaralaštvo umetnika iz Srbije, koji su proslavili ovaj vid umetnosti širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari