Marek Toman: Narušeno je poverenje u druge 1

Marek Toman (1967), pisac, pesnik i prevodilac, strastveno je posvećen jevrejskoj kulturi – kulturi svog oca bez koga je rano ostao.

Studirao je filozofiju na Karlovom univerzitetu u Pragu, a zatim je radio kao umetnički direktor na češkom radiju. Od 1997. zaposlen je u češkom Ministarstvu spoljnih poslova, a između 2000. i 2010. bio je diplomata u Estoniji i Mađarskoj. Uobičajena tema njegovih zbirki pesama i romana je odnos između generacija, a njegove knjige objavljivane su u prevodu na engleski, finski i mađarski jezik. Roman „Pohvala oportunizmu“ objavljen je u prevodu na srpski 2017. godine.

* Šta se dešava u Češkoj u vezi sa korona virusom?

– Ulice su prazne, prazni su tramvaji, autobusi, metro i vozovi (mada i dalje funkcionišu). Ljudi su uglavnom kod kuće, napolju je obavezno nositi masku. Tako možeš da vidiš samo oči, obično uz neku vrstu začuđenog pogleda. Narušeno je uobičajeno opšte poverenje u druge (i ne govorim o ekonomiji), ipak opšta situacija je, čini se, mirna.

* Postoji li nešto dobro u ovakvoj situaciji, vremenu velikog zla?

– Ima se vremena za razmišljanje o porodici i prijateljima, o sebi samom, o svojim idejama i planovima. Ulice su bezbednije za vožnju bicikla, ali bila bi mi draža redovna situacija.

* Kako ti živiš i šta radiš u ovakvim okolnostima izolacije?

– Više je slobodnog vremena… Mogu da se posvetim izvesnim projektima, kao što je npr. prevođenje pisama koje je jedan pripadnik Čeških internacionalnih brigada slao svojoj devojci Španjolki posle Španskog građanskog rata. Otkrio sam ih skoro u Valensiji. Radim na svom novom rukopisu, kao i nekim književnim kritikama. Objavljujem na Fejsbuku serijal „Knjiga za karantin“ – preporučene knjige koje se bave usamljenošću, izolacijom, preispitivanjem. Ovu subotu sam proveo na kriznoj telefonskoj liniji Ministarstva spoljnih poslova. U kancelariji sam pola dana – smenjuju se dva tima kako bi se umanjio rizik od infekcije. I krećem se gradom na svom biciklu

* Da li i šta čitaš ? Može li čitanje da pomogne?

-„Crveno i crno“ od Stendala, kako bih otkrio mehanizam zadovoljavanja ambicija i građenja karijere kod ambicioznih koji ostaje uvek isti.

* Koji je tvoj savet građanima u Srbiji, tvojim čitaocima?

– Da čitaju knjige, da budu strpljivi. Da vode računa o porodici, prijateljima i o sebi. Da misle na budućnost i ona će najzad doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari