Margerit Imo i Nina Ivanović dobitnice nagrade Oktobarskog salona 1Sa ranijih izložbi (Arhiva) Foto: oktobarski salon

Oktobarski salon, najvažnija manifestacija savremene umetnosti, od pre nekoliko godina bijenalna, svečano je zatvorena proglašenjem dobitnika nagrada i poslednjim tematskim vođenjem kroz prostor Muzeja grada Beograda.

Ovoga puta odlučeno je da budu dodeljene dve nagrade i one su pripale Margerit Imo i Nini Ivanović, umetnicama iste generacije, koje na njihovom umetničkom putu karakterišu jasno definisan pravac i identitet. Tako je odlučio žiri u sastavu: Jan Fabr (predsednik), umetnik, pisac, reditelj i koreograf, Ilaria Marota, jedan od osnivača i glavna urednica časopisa „CURA“ i kustoskinja, i Dragan Jovanović Danilov, književnik, esejista i likovni kritičar.

Margerit Imo je studirala na Akademiji za dizajn u Ajndhovenu i na Kraljevskom koledžu umetnosti u Londonu, gde je 2011. magistrirala dizajnerske interakcije. Na 57. Oktobarskom salonu predstavila se radom „Kraljica leoparda“, „hibridnim oblikom u jednom ćošku ovog prostora, koji u sebi nosi breme istorije i spoznaju budućnosti. Lagano i svesno, ovo biće leti iznad sopstvene telesne težine i svoju okolinu obavija kraljevskom elegancijom. Vibrirajuća površina metala se ne povezuje samo veličanstveno sa istorijom umetnosti i njenim predstavama, ne samo da daje još veću snagu putovanju kroz vreme u umetničinim radovima već takođe dodaje dubinu samom objektu, čineći ga vibrantnim i komunikativnim poput barokne skulpture koja nosi višestruke perspektive kroz nabore koji hvataju svetlost kako bi je zatim oslobodili. Stvorenje Margerit Imo tako postaje simulakrum, arheologija budućnosti ili dragoceni artefakt koji zaustavlja tok istorije u zamrznutom vremenu“, kaže se u obrazloženju žirija.

Nina Ivanović je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek Slikarstvo, 2010. Dva puta je nagrađivana za crtež – 2009. nagradom za crtež FLU i 2014. prvom nagradom iz Fonda Vladimira Veličkovića. U svom radu se bavi svakodnevicom preko različitih medija poput crteža, fotografije i žičanih instalacija. „Crtež ‘Planina’ odiše lirskom evazivnošću i visokim vektorom crtačke osetljivosti. U pomenutom delu sve je prečišćeno do esencijalnosti, do samog jezgra poetske supstance. No, put do ovog crteža nije bio nimalo lak. To je bio put izbistravanja i jednog gotovo zenovskog očišćenja od svih suvišnosti koje bi mogle da naruše njegovu harmoničnost. Ninina muzički i arhitektonski živa linija intuira prostor fantastičnih metamorfoza, te jedan svet pun slutnji i skrivenih značenja. NJena linija zalazi u transparentnu krhost organičke mase, u osebujnost i dramatsku osetljivost biljne forme“, stoji u obrazloženju.

Nagrada Kulturnog centra Beograda na 57. Oktobarskom salonu, koja podrazumeva održavanje samostalne izložbe u jednom od galerijskih prostora Kulturnog centra Beograda jednoglasno se dodeljuje umetničkom paru Evi Kotjatkovoj i Dominku Langu (Češka), za rad „U sobi je dvoje“. Nagrada će biti realizovana po prvi put u dva izlagačka prostora u Kulturnom centru Beograda, Likovnoj galeriji i Galeriji Podrum u 2020.

Tokom šest nedelja, od 15. septembra do 28. oktobra 2018. godine 57. Oktobarski salon: Čudo kakofonije posetilo je preko 40.000 posetilaca iz celog sveta. Izložba je bila postavljena u pet prostora u užem centru Beograda i to u Kulturnom centru Beograda (Galerija Artget, Likovna galerija, Galerija Podroom), u zgradi Muzeju grada Beograda, Galeriji Remont, U10 umetničkom prostoru, kao i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Na izložbi je učestvovalo 72 umetnika i umetnice iz celog sveta, a saradnja ostvarena sa Balkan Projects donela je i poseban događaj koji je bio posvećen performansu.

Oko osamdeset radova iz kolekcije Oktobarski salon proglašeno je za kulturno dobro, među kojima su radovi nekih od najznačajnijih domaćih i inostranih umetnika (Ana Adamović, Aleksandrija Ajduković, Radoš Antonijević, Mrđan Bajić, diSTRUKTURA, DOPLGENGER, Jan Fabr, Ana Hušman, Jamezdin, Goranka Matić, Paula Muhr, Vladimir Nikolić, Tanja Ostojić, Anika Strom, škart, Raša Todosijević, Zoran Todorović, Milica Tomić, itd). KCB je formirao Kolekciju Oktobarski salon podstaknut činom belgijskog umetnika Jana Fabra koji je, po završetku 52. Oktobarskog salona na kojem je izlagao, svoj rad „Sam svoj pokret“ (I am a one man movement) poklonio upravo Kulturnom centru. Kolekciju čine radovi umetnika afirmisanih u našoj zemlji i inostranstvu koji su učestvovali na međunarodnim izložbama Oktobarskog salona od 2004. godine i koji su darivali po jedan ili više svojih radova.

Ovogodišnji 57. Oktobarski salon: Čudo kakofonije podržali su Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanosti, kao i generalni pokrovitelj NIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari