Marković: Danas ne bih mogao da snimim film "Majstori, majstori" 1Reataurirana verzija filma "Majstori, majstori" Foto: Bojana Bačić

Nakon 40 godina od premijere, u autentičnoj atmosferi stadiona Tašmajdan uz poštovanje svih epidemioloških mera i pesme dečjeg hora večeras je prikazana restaurirana verzija filma „Majstori, majstori“.

Glumac Gordan Kičić kao voditelj programa je podsetio da je film sniman u doba variole vere za rekordnih 18 dana bez budžeta. Prema njegovim rečima u filmu nema glavnih uloga već je svaki glumac bio u prilici da iskaže svoje majstorstvo.

Dejan Turk iz Vip mobile koji je u okviru VIP kinoteke restaurirao film rekao je da se iz srpske kinematografije može mnogo toga naučiti. Kako je istakao on lično je naučio da nikad neće voditi firmu kao gospođa iz filma.

„Film nam daje uvid u život osamdesetih i daje nam lekciju o ljudskim odnosima“, naveo je prvi čovek VIP mobile.

Marković: Danas ne bih mogao da snimim film "Majstori, majstori" 2
Projekcija na Tašmajdanu   Foto: Bojana Bačić

Zoran Simjanović, kompozitor je naveo da je čuvena numera „keva“ nastala ekspresno kao i ceo film.

Glumac Branko Cvejić je ispričao da se „spremao“ za ulogu čitajući novine, a uzor mu je bio jedan „simpatičan makedonski političar“.

Reditelj Goran Marković je izjavio da je kritika nakon premijere bila očajna i da je film čak jedno vreme bio zabranjen.

Kako je naveo danas ne bi mogao da snimi takav film jer su danas potpuno drugačija vremena u kojem nema mira.

Prema rečima reditelja digitalnom resrauruacijom se spašavaju filmovi od propasti i zaborava.

U okviru Vip kinoteke do sada je digitalno restaururano 17 domaćih filmova.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Marković: Danas ne bih mogao da snimim film „Majstori, majstori“”

  1. Ovo mi je kultni film. Ipak, radim u prosveti i glavna zamerka je: ocrni nas kao da nijednog dobrog profesora u prosveti nema.

    • Nije bio cilj ocrniti radnike u prosveti, nego autoritarni sistem u kom je najbitnija pozicija moci. Direktorka se osorno ophodi prema podredjenima, ali drhti kao prut pred funkcionerima koji takodje znaju koji je jaci. To je mogla biti prica u bilo kojoj vecoj firmi…

  2. Obozavam ovaj film. Svaka recenica je odlicna. Bercek je savrseno izveo pesmu Majstori, majstori. Pavle Vujisic sa onim krilom od auta, savrsen 🙂 Bogdan Diklic koji se citav dan mota po skoli… Rade Markovic odlican!… Semka Sokolovic savrseno, Milivoje Tomic tako realno izvedeno, Zoran Radmilovic savrsen dijalog sa Oliverom Markovic, Snezana Niksic odlicno, Tanja Boskovic tako realno, pokojni Miodrag Andric odlican, Predrag Lakovic odlicno, naturscik Smilja Zdravkovic odlicna. Svi glumci su savrseni, scenario odlican. To je jedan od onih domacih filmova gde svaku recenicu znamo i svaka je odlicna. Imali smo srecu da se na jednoj TV u Novom Sadu pre 10ak godina ovaj film vrteo svakog meseca bar jednom 🙂 Spada u top 5 mojih omiljenih filmova

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.