Najduža i jedna od najelitnijih letnjih kulturnih manifestacija u regionu, festival Grad teatar Budva, 21. put svečano podiže svoje zavese sa tri programa – večeras od 21 sat, u crkvi Santa Marija izložbom „Mediteran“ predstaviće se akademski slikar, profesor cetinjske Akademije Branislav Sekulić.

Najduža i jedna od najelitnijih letnjih kulturnih manifestacija u regionu, festival Grad teatar Budva, 21. put svečano podiže svoje zavese sa tri programa – večeras od 21 sat, u crkvi Santa Marija izložbom „Mediteran“ predstaviće se akademski slikar, profesor cetinjske Akademije Branislav Sekulić. Pola sata kasnije, ispred zidina Starog grada, KULTURMOBIL iz Beograda i prijatelji trupe iz Hrvatske izvešće performans „Četiri elementa“. Reč je o novoj teatarskoj formi nazvanoj „Novi cirkus“, kojom će trupa (devet beogradskih umetnika koje predvodi i koordinira pozorišni producent Jovana Nikolić), zajedno sa svojim zagrebačkim prijateljima, animirati budvansku publiku cirkuskim veštinama – akrobalansom, žongliranjem, plesom sa vatrom, hodanjem na štulama, monociklom, muzikom dobošara i perkusionista…

Bora Ćosić na Trgu pjesnika

Na Trgu pjesnika, ovog leta u Budvi, predstaviće se poznati pisci iz regiona i inostranstva, a tradicionalni književni program Grada teatra, 15. jula od 21 sat, otvoriće Svetislav Basara. Ekskluzivni gost i najveće ime ovogodišnjeg književnog festivala je Bora Ćosić, koji bi trebalo da zatvori Trg pjesnika, 21. po redu. Budvanskoj publici svoje nove romane promovisaće pisci Dragan Radulović, Igor Marojević, Igor Štiks, Branka Bogavac… a jedno veče biće posvećeno i polemici o kolumni kao novom „žanru“, u kojoj će, između ostalih učestvovati Teofil Pančić, Miljenko Jergović, Petar Luković, Andrej Nikolaidis… Među književnim zanimljivostima treba izdvojiti i monografiju o velikom filmskom reditelju Živku Nikoliću, čiji je autor Božena Jelušić. I ove godine, Grad teatar dodeliće svoju tradicionalnu nagradu za književnost „Stefan Mitrov Ljubiša“, a očekuje se i dolazak Dubravke Ugrešić, koja je postala laureat ove nagrade 2005, ali joj još nije uručena.

Glavni deo svečanog otvaranja festivala, čiji se program ove godine metaforično podvlači pod naslov „Ne dirajte moje krugove“ i Arhimeda, jeste gostovanje Pandur Teatra iz Ljubljane i Ulizes Teatra sa Briona, sa projektom „Tesla“. Predstava koja je napravljena povodom 150. godišnjice rođenja velikog genija, u režiji Tomaža Pandura, sa velikim uspehom gostovala je u inostranstvu i regionu, a beogradska publika mogla je premijerno da je vidi početkom ove godine u Ateljeu 212. Zanimljivo je da sve žene koje je Tesla sreo u životu, četiri ženska lika koja ga prate od rođenja do smrti – njegova majka, Katarin Džonson, Ani Morgan i sobarica na 33. spratu njujorškog hotela koja sa njim deli njegove poslednje trenutke – igra beogradska glumica Hristina Popović Mijin.
Priča Tomaža Pandura i Darka Lukića, koja se zasniva na autentičnim dnevničkim zapisima naučnika koji je „pomerio vreme“ i čovečanstvu otvorio nove dimenzije, premijerno se igra u Budvi u 22 sata, ispred glavne kapije Starog grada. U narednih 40 dana, u okviru dramskog programa koji je podeljen na četiri segmenta – „Prijatelji“, „Vreme danas“, „Ukus mora“, publika će moći da vidi i ostvarenja poznatih reditelja i pozorišta iz inostranstva – „Noć Riheršal“, po motivima Bulgakova, u režiji Andreja Korinova, Teatra iz Sant Peterburga, „Filokteta“ u režiji Vićenca Pirota, kojom se u Budvi predstavlja italijanski Teatar Garibaldi, Sofoklov „Ajaks“ Teodora Terzopulosa, najpoznatijeg grčkog reditelja, koji stiže sa svojim čuvenim Atis teatrom…
Tri nove koprodukcije Grada teatra (sa Narodnim pozorištem iz Sombora, Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Jugoslovenskim dramskim pozorištem), objedinjene pod naslovom „Budvanske priče“ – „Kadmo kralj“, „Skočidjevojka“ i „Don Krsto“, režiraju beogradski reditelji Nela Antonović, Kokan Mladenović i Vida Ognjenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari