Međunarodni dan knjige za decu u Novom Sadu: Drvo bagrema za Rašu Popova 1Novi Sad Foto: Pixabay/Danilography (ilustracija)

Na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, već 12. put, povodom Međunarodnog dana knjige za decu – 2. april, organizuje se događaj zajedno sa učenicima novosadskih škola.

Ove godine ćemo se okupiti u Kameničkom parku, podno Dečijeg sela, da sadimo drvo za jednog našeg pisca za decu. Do sada smo sadili drvo za: Pavla Jankovića Šoleta, Miroslava Nastasijevića, Radeta Obrenovića, Duška Trifunovića, Duška Radovića, Desanku Maksimović, Branka Andrića, Branka Ćopića, Dragana Lukića, Branu Crnčevića i prošle godine za Igora Kolarova. Sada ćemo zasaditi drvo bagrema za Rašu Popova, koje će zasaditi njegova ćerka Dijana, istakao je za naš list Radmilo Mulić, koordinator ovog projekta kojeg organizuju „Mala velika knjiga“, Udruženje vojvođanskih učitelja, Udruženje „Slovo“ i Pokret gorana i goranki Novog Sada.

Biće otvorena i izložba portreta svih pisaca kojima je posađeno drvo. Portrete je izradio Dragan Rukavina LAFITTE, a izložbu će otvoriti Branko Stevanović, pisac za decu. Štafelaje na kojima su izloženi portreti darovao je Lazar Nikolajev, umetnički stolar iz Novog Sada.

Ove godine biće organizovano prvi put i takmičenje nižih razreda osnovne škole u lepom čitanju naglas. Takođe, Dečje odeljenje Gradske biblioteke u Novom Sadu, povodom Dana knjige za decu, predstaviće novosadskoj dečjoj publici Festival za decu „Krokodokodil“.

Naziv ovogodišnjeg festivala je „U tuđim patikama“. Festival će danas od 12 časova u Čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu (Dunavska 1) predstaviti Jasminka Petrović, književnica za decu i mlade iz Beograda sa ekipom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari