Međunarodni festival animiranog filma "Animanima" od 4. do 7. septembra u Čačku 1Čačak Foto: www.wikipedia.org / By Forgivenday

Međunarodni festival animiranog filma Animanima 2019. biće održan po 13. put od 4. do 7. septembra u Domu kulture u Čačku, a na njemu će biti prikazano četrdeset kratkih animiranih filmova iz sedamnaest zemalja.

Među filmovima koji se takmiče za glavnu nagradu Gran pri Animanime „Zlatni štift“ i druge festivalske nagrade su i novi filmovi  portugalske režiserke Režine Pesoe, mađarskog reditelja Geze M. Tota, korejanske rediteljke Dahe Džeong, režisera iz Italije Donata Sansonea.

Takmičarski program „C & A Special“ donosi izbor animiranih TV reklama i muzičkih videa.

Program „Portret animatora“ posvećen je animatoru iz Španije Đosiju Malisu.

Selektorka programa „Savremena italijanska animacija“ je Paola Bristot, a Frank Dion je selektor programa „Studio u gostima“ u okviru koga će se predstaviti studio Papy3D iz Pariza.

Tradicionalni program najboljih studentskih i diplomskih filmova ove godine dolazi sa Univerziteta umetnosti Moholji-Nađ (MOME) iz Budimpešte.

U okviru Animanime biće prilazan i mađarski dugometražni film o neobičnom skupljaču umetničkih dela „Ruben Brant, kolekcionar“, dokumentarac izraelskih autora Jonatana i Maše Zur „Magia Russica“.

Najavljena je i izložba u čast autora i junaka kultnog stripa „Alan Ford“, povodom pedeset godina od izlaska prve epizode tog stripa, kao i master klasovi i predavanja Animaniminih gostiju za studente animacije.

Festivalsku radionicu animacije vodiće Uroš Krčadinac, na temu video igara.

Međunarodni festival animiranog filma Animanimu organizuje Dom kulture u Čačku, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari