Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf od 22. do 25. januara 1Foto: S. Pikula

Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje sutra i trajaće do 25. januara, a ove godine održava se onlajn i moći će da se prati preko digitalne platforme, na veb adresi „kustendorf.online“.

Festival će sutra otvoriti njegov osnivač Emir Kusturica i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković. U okviru otvaranja, pored predstavljanja žirija, biće prikazan rođendanski omaž glumici Fej Danavej i Kusturičin dokumentarni film „Junaci našeg vremena“.

U okviru takmičarskog programa prvog dana festivala biće prikazano pet filmova i četiri razgovora Kusturice sa autorima. Biće prikazani filmovi „Odlutala“, Une fon Majdel iz Nemačke, „Nina“, mladog autora iz Bugarske Hrista Simenova, „Kiša“ Pjotra Milčareka iz Poljske i filmovi Petra Pešuta iz Srbije „Za Vasotu“ i „Rio“ Ženje Kazankine iz Rusije.

Programska celina „Savremene tendencije“ počinje filmom Andreja Končalovskog „Dragi drugovi“, a nakon filma biće prikazan razgovor režisera sa Kusturicom. U okviru „Retrospektive velikana“ biće emitovana prva epizoda serije „Bila jednom jedna zemlja“ Emira Kusturice.

Takmičarski program Kustendorfa će se sastojati od 22 kratkometražna filma domaćih i stranih autora. Međunarodni žiri koji će odlučiti o pobednicima čine: nagrađivana italijanska rediteljka Aliče Rorhaver, glumac Miki Manojlović i snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske Bruno Tarijer. Nagradu „Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

U „Savremenim tendencijama“ biće prikazani dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala, film Andreja Končalovskog „Dragi drugovi“, film „Vendi“ reditelja Bena Zejtlina, zatim dobitnik nagrade filmskih kritičara na filmskom festivalu u Veneciji „Gospođica Marks“ rediteljke Suzane Nikjareli i film „Kamenolomac” rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio.

U ponedeljak ćebiti prikazan i poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka „Rastvaranje“, koji će pratiti razgovor Kusturice sa Dinarom Žumagalijevom koja je producirala taj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

U okviru programske celine Retrospektiva velikana biće prikazane četiri epizode Kusturičine serije „Bila jednom jedna zemlja“.

Kustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Mećavnik grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari