Međunarodni sajam knjiga u Podgorici: U znaku pisaca iz regiona, Vojnovića, Đorđa Matića, Danice Vukićević, Jaćimovića, Čapalikua... 1Foto promo plakat

Razgovorom s Goranom Vojnovićem, jednim od najangažovanijih savremenih slovenačkih pisaca, večeras počinje 17. izdanje Međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici, koji će od 8. do 14. maja okupiti neke od najvažnijih književnih imena iz regiona, a zbog izuzetnih doprinosa izdavaštvu i kulturnoj povezanosti, ovogodišnji počasni gost je beogradska izdavačka kuća Clio.

Pored Vojnovića, predstaviće se i gost iz Zagreba Đorđe Matić, ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade za najbolji roman Danica Vukićević, Vladimir Jaćimović, Muharem Bazdulj, Vedrana Rudan, albanski pisac Stefan Čapaliku, češka spisateljica Blanka Čehova…, a kako za Danas ističe Gojko Božović, književni kritičar i glavni urednik Arhipelaga, ova izdavačka kuća predstaviće se u Podgorici knjigama objavljenim između dva sajma, uključujući i najnovija izdanja u proteklih nekoliko meseci.

– Arhipelag posetiocima sajma nudi reprezentativan izbor knjiga iz savremene srpske i svetske književnosti, kao i istoriografije, političke teorije,
sociologije i ekonomije, nastojeći da ove knjige budu dostupne čitaocima u različitim kulturnim sredinama – kaže Božović.

Pored izložbenog dela, kako navodi, Arhipelag će u okviru zvaničnog programa Podgoričkog sajma predstaviti nekoliko novih knjiga.

– Biće upriličen razgovor o romanu Vladimira Jaćimovića „Povratak na Zejrek“, koji je privukao veliku pažnju javnosti i ušao u uži izbor za Ninovu nagradu, a održaće se u utorak, 9. maja. Tu je i omaž velikom poljskom pesniku i esejisti Adamu Zagajevskom – najavljuje Božović, koji je zakazan u četvtrtak, 11. maja.

Arhipelag je objavio neka od najvažnijih dela Adama Zagajevskog (1945-2021), poljski velikan bio je gost ove kuće i srpskog PEN centra 2008, i to je bio jedan je od najposećenijih književnih događaja u Beogradu u toj deceniji, a pored Božovića u programu o njegovom delu učestvuje i Radomir Uljarević.

Sajamsku promociju imaće i knjige Jovana Delića o poetici Danila Kiša „Sažeta poetike sažimanja“ (nedelja 14. maj), a Gojko Božović će, zajedno sa Zoranom Hamovićem, glavnim urednikom Clia, sarajevskim pesnikom Ibrahimom Spahićem, i dečjim piscem iz Zagreba Kašmirom Huseinovićem, učestvovati i u panelu Podgoričkog sajma „Autorska prava i saradnja izdavača u regionu“, koji se održava u sredu, 10. maja.

U okviru oficijelne ceremonije 17. Međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici, na kojem će biti predstavljeno više od 100.000 naslova crnogorskih i izlagača iz celog regiona, večeras će biti otvorena i izložba starih razglednica Budve, autorke Ane Zelinskem, a ovaj program će svojim nastupom upotpuniti operska pevačica Ana Sinicki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari