Merak u Zrenjaninu, na izložbi o hedonizmu 1Foto: Muzej Zrenjanin

Kafana, piće, muzika, igra, u životu čoveka skoro se pa podrazumevaju, bilo nekad a i sad je tako i baš tome posvećena je izložba Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom “Merak mi je”.

Trideset slika i crteža, iz zbirke likovne umetnosti ove ustanove, sve su posvećene temama kafane ili odmora, objašnjava autorka izložb, kustoskinja Olivera Soko.

“Motiv koji preovlađuje u odabranim radovima jeste žanr-scena, tj. žanr svakodnevice u unutrašnjem ili spoljašnjem ambijentu. U obe varijante obavezno je prisustvo čoveka u spontanim radnjama. Glavni kriterijum da se slika ili crtež predstave i publikuju na ovoj izložbi, odnosno u pratećem katalogu, utemeljen je u hedonističkom prosedeu, što svakako otvara nova promišljanja i stavove”, objašnjava Olivera Skoko.

Centralna slika postavke je poznata žanr-kompozicija „Veseli Banaćani“ Stevana Aleksića.

“Osim ove monumentalne kompozicije koja prikazuje odlomak svakodnevice u jednoj kafani, izdvojeno je još nekoliko radova koji kafanski prostor nagoveštavaju u samom naslovu, poput crteža Pauline Sudarski ili sadržajem navode da pomislimo da je u pitanju sličan ambijent, kaošto su slike „Veselo društvo”, „Društvo koje pije”, „Seoska lola”, kaže Skoko.

Na izložbi su se našle slike „Duet” mađarskog autora Ištvana Senjija, „Svirač” i „Orkestar” Vladislava Vukova, ali i crtež Uroša Predića na kojem slikar predstavlja „Banatsko kolo” kakvo se zaigralo, ne u kafani, već na trgu u njegovom rodnom Orlovatu.

Tu su i dela Zore Petrović i Friderike Bende „Bogatstvo”, „Devojčice sa grožđem”, zatim slike sa scenama iz prirode  „Kupačice”, „Mali kupači”, „Susret jedrilica”, „Pecaroši”.

Slikama na izložbi pridodate su fotografije, kao vizuelni dokument zavičajnog hedonizma, a takođe, gde god je to bilo moguće svoje mesto našao je i po neki stih ili prozni isečak, objašnjava autorka.

Izložba, koja se otvara sutra, 23. decembra u 19 časova, traje do 15. marta 2022, imaće sve vreme raznovrstan prateći program, od stručnih vođenja, radionica, koncerata, do promocija i predavanja na kojima će učesnici pokušati da iz različitih aspekata sagledaju fenomen hedonizma.

Autor izložbe i kataloga je viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko.

Realizaciju izložbe su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i grad Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari