Nakon „Kanjoša Macedonovića“ i „Višnjika“, Grad teatar ovog leta izlazi sa još jednim ambicioznim projektom, koji bi simbolično trebalo da potcrta i njegovu 25-godišnju saradnju sa beogradskim pozorištima.


Reč je o mjuziklu „Grk Zorba“, koprodukciji budvanskog festivala i Pozorišta na Terazijama iz Beograda, koji se premijerno igra večeras, u 22 sata, na sceni na Svetom Stefanu. Najavljen na jučerašnjoj konferenciji za novinare kao svojevrsni spektakl, u kojem, pored glumačke ekipe učestvuje balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama, „Grk Zorba“ je nastavak dobre saradnje dveju institucija.

Dramsku verziju priče nastalu po kultnom romanu „Neobični doživljaji Aleksisa Zorbasa“ Nikosa Kazancakisa, predstavili su članovi autorske i glumačke ekipe predstave – reditelj Mihailo Vukobratović, dramaturg Predrag Perišić, kompozitor Vojkan Borisavljević, glumac Desimir Stanojević koji igra Aleksisa Zorbu, Slobodan Stefanović u ulozi Džejsona, Ljiljana Stjepanović (Madam Beatris), Jelena Jovičić (Marija), a o novoj koprodukciji govorio je i Merin Smailagić, direktor Grada teatra.

Kako je istaknuto, iz uspeha prošlogodišnje koprodukcije „Glorija“ Ranka Marinkovića, u režiji Ive Milošević, „obe strane“ našle su mnogo razloga da nastave sa saradnjom, verujući da je remek delo Nikosa Kazancakisa, „Aleksis Zorba“ prava predstava za Budvu i mediteranski ambijent.

Po rečima Mihaila Vukobratovića, ovo je predstava o načinima na koje je moguće dosegnuti slobodu bar na tren – postoje različiti principi – duhovni I emotivni, intelektualni i senzitivni, naučeni i iskustveni. Zorba ih sve sažima, on je sam taj duh Mediterana, on ima recept za sve – Zorba je junak širokog poteza, umetnik života, neobičan junak, ali i netipičan, zato što pored njega itekako ima mesta i za ostale, rekao je Vukobratović.

Kompozitor, aranžer i dirigent Vojkan Borisavljević, pored muzike koju je komponovao, u predstavi koristi najstariji muzički zapis Grčke, kao i nadaleko čuveni sirtaki kompozitora Mikisa Teodorakisa, ali svi oni koji, po njegovim rečima, očekuju da možda čuju popularnu, pomalo estradnu grčku muziku, mogu biti malo razočarani. U glumačkoj ekipi su i Vladan Savić (Kiros), Danijel Korša (Stavros), Milan Antonić (Angel), Vesna Paštrović (Lola), Marina Aleksić (Elena). Umetnički saradnik na predstavi je Željko Jovanović, scenograf Magdalena Vlajić, kostimograf Emilija Kovačević, koreograf Snežana Zablaćanski, a tekstove songova napisao je Slobodan Obradović.

Legendarni Kakojanis

Najveću slavu Kazancakisovom romanu donela je filmska verzija „Grka Zorbe“ iz 1964, američko-grčka produkcija, u režiji legendarnog reditelja Majkla Kakojanisa, koji je preminuo u Atini pre nekoliko dana. Grka Zorbu, sa kojim je ušao u sve svetske filmske antologije igrao je Entoni Kvin, Džejsona Alen Bejts, a Mariju Irena Papas, a scena u kojoj Grk Zorba igra sirtaki na plaži i danas se smatra jednom od kultnih u filmskoj umetnosti. Kakojanis je za „Grka Zorbu“ dobio tri Oskara – za najbolji film, režiju i scenario po literarnom predlošku, a glumica Lila Kedrova dobila je Oskara za sporednu ulogu. Priča o Grku Zorbi donela je svetsku slavu i čuvenom grčkom kompozitoru Mikisu Teodorakisu, koji je za Entoni Kvina komponovao sirtaki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari