Mik Džeger i Kit Ričards dobili statue u Dartfordu 1Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

 

Bronzane figure Mika Džegera i Kita Ričardsa otkrivene su u njihovom rodnom gradu Dartfordu u Kentu, poznatom po tunelu i mostu nad rekom Temzom.

Njih dvojica upoznali su se kao tinejdžeri na jednoj od platformi gradske železničke stanice 1961 godine, a već naredne su osnovali Rolingstonse.

Obojica su išla u Osnovnu školu Ventford u Dartfordu, ali su se mimoišli u srednjim školama, te je zajedničko muziciranje usledilo kasnije.

Rolinstonsi su postali jedan od najuspešnijih i najuticajnijih bendova u istoriji muzike i trenutno postoje više od 60 godina i još uvek sviraju.

Statue od bronze, koje je naručilo opštinsko veće Dartforda, prikazuju njih dvojicu usred nastupa, tako da se Mik Džeger šepuri u uskim pantalonama i sa mikrofonom u ruci, a Ričards je nagnut nad gitarom.

One su nazvane „The Glimmer Twins“ („Svetlucavi blizanci“ – zajednički pseudonim pod kojim su producirali albume Rolingstonsa), a napravila ih je Ejmi Gudman, umetnica koja je već prethodno radila razne javne radove.

Ona je rekla da joj je čast i privilegija da izvaja „dve neverovatne muzičke ikone“ i da joj je želja bila da prikaže njihovu energiju u hemiju.

Gudman je odlučila da Džegera i Ričardsa prikaže onakvim kakvi su izgledali tokom 1980-ih i kaže da je slušala njihovu muziku tokom rada.

„Bila sam izuzetno nervozna. Na meni je bio veliki pritisak jer su oni zaista velike ikone.“

Na otkrivanju su bile prisutne Ričardsova ćerka Anđela i unuka Ava, a predsednik opštinskog veća Dartforda rekao je da je grad konačno ostvario davnu želju da oda počast ovom dvojcu.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari