Od dečačića iz Engleske do najboljeg frontmena svih vremena: 80 godina Mika Džegera 1Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

 

Za neke ljude se čini da su prosto oduvek tu i da će zauvek i ostati tu, da se ne menjaju, istovremeno večno mladi i stari, a neponovljivi, baš kao Mik Džeger.

Čovek koga mnogi smatraju najboljim frontmenom svih vremena, koji je možda i izumeo taj koncept u rokenrolu, upravo je napunio 80 godina.

Za šest decenija karijere imao je 13 singlova na 1 mestu top liste, 32 u top 10 i 70 u top 40 sa Rolingstonsima i solo, iako mu solo albumi nikad nisu dostigli uspeh kao oni sa bendom

Ušao je u Rokenrol kuću slavnih i Britansku muzičku kuću slavnih sa Rolingstonsima, dobio je plemićku titulu zbog doprinosa muzici, a dve izumrle vrste životinja nazvane su po njemu.

Rođen je u Dartfordu, u Kentu, 1943. godine, u porodici iz srednje klase, a ono što je umnogome uticalo na njegov život je činjenica da je Kit Ričards rođen odmah iza ugla.

Njihovo poznanstvo i zajednička ljubav prema ritam i bluz muzici doveli su do želje za osnivanjem benda, koji su nazvali po jednoj pesmi Madija Votersa i započeli sa bluz obradama.

Uprkos tome što je Džeger započeo studije ekonomije, ubrzo je shvatio da najviše želi da se posveti bendu i prvi hit bio je The Last Time.

Od dečačića koji se nije ni po čemu preterano izdvajao od vršnjaka, Džeger je polako postao deo istorije, tako što je oko sebe imao sjajne muzičare, ali i tako što je za razliku od njih, bio pokretačka sila.

Mnogi veruju da Rolingstonsi ne bi postali to što jesu da Džeger nije bio fokusiraniji od Ričardsa i da nije bio preduzetnički nastrojen, ali ne treba nikako zanemariti harizmu.

Ona mu nije pomogla tokom nekoliko filmskih uloga koje nisu dobro prošle, ali to i nije njegova krivica.

Ono što je on radio na bini i što još uvek radi, u okviru turneja koje su rasprodate i koje dobijaju hvalospeve, nije uvek bilo opšteprihvaćeno.

Baš kao Elvis i Dilan, Džeger i Stonsi izazvali su negodovanje svojim pokretima, rečima pesama i stavom koji je bio jedna od pokretačkih sila kontrakulturnog pokreta.

Džeger je zaista živeo krilaticu seks, droge i rokenrol, možda malo manje od Ričardsa, ali ništa manje kontroverzno.

Bio je u braku samo jednom, ali u puno veza, tako da sa pet žena ima osmoro dece, petoro unučadi i troje čukununučadi.

Dugo se spekulisalo oko njegove homoseksualnosti zbog prijateljstva sa Dejvidom Bouvijem i tvrdnje pojedinih žena da je to bila seksualna veza, ali to nije naškodilo njegovom imidžu ni popularnosti benda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari