Milekićeva izložba "Tebe gledam" u ULUS-u od 4. juna 1Dogovor, ulje na platnu Foto: ULUS

Izložba slika Nikole Milekića pod nazivom „Tebe gledam“ biće otvorena u četvrtak, 4. juna u 19 časova u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije u Beogradu i trajaće do 16. juna.

Nikola Milekić je pripadnik mlade generacije koji u galeriji ULUS-a priređuje svoju drugu samostalnu izložbu. U središtu njegovog umetničkog interesovanja su, kako umetnik ističe fragmenti vremena, a materijalizacija ovog fenomena iskazana je u slikama naglašenog ekspresivnog naboja. Simbolični nazivi, taktilna nervatura i koncepcijska kompaktnost, neke su od odrednica slikarskog opusa Nikole Milekića.

Izložene kompozicije se premijerno prezentuju široj javnosti a o njihovoj misaonoj potki autor beleži:

„U svojim džepovima čovek čuva parčiće vremena koje je prošlo, u obliku uspomena i sećanja. Sećanje jeste jedini način da nam se vreme kao pojam otkrije. Vreme ne možemo posmatrati i percipirati direktno već samo uz pomoć posrednika. Sećanja su upravo sredstvo pomoću kojeg postajemo svesni te nevidljve dimenzije u koju smo uronjeni. Kada zagrabimo sa gomile i parčiće stavimo u sito, sitnice, banalnosti beznačajni komadići se raspu, ostaju nam samo oni kapitalni komadi. Te komade sam skupljao i tek sa njihovim uobličenjem u slike, postao sam svestan njihovog prisustva i značaja. Parčići sećanja su otrgnuti od vremena, i pretvoreni u nešto što nema trajanje a tu je zauvek. Iz nečeg što stalno teče i prolazi – od vremena – mi uzimamo ili se sami nameću, ti najdragoceniji komadi. Sećanje jeste komad vremena, jedan njegov fragment. Oni su upakovani u obliku uspomena koje imamo uz sebe. Ipak, iako je proisteklo iz nečeg što teče i ima kontinuitet, ono se od same prirode vremena razlikuje, statično je. Kao kada bismo zagrabili šakom u reku koja protiče. U našem dlanu, videćemo malo od vode koja se sliva svojim putem, ali ona više nije reka, samo je barica. Ona čini jedan tren, onaj koji je postojao, baš onda kada smo mi uronili ruku i samo tad. Ta šaka vode je, na prvi pogled jedno u mnoštvu, a s druge – dragulj. Ona je beleška o trenu koji je prošao i koji se nikad neće vratiti. Svako uranjanje u reku je novo iskustvo. Mi tu baricu možemo da gledamo, ispitujemo i učimo, i to o reci koja sve vreme teče. To parčence je uvid i u beskraj čitave reke i u raskoš barice u našem dlanu.”

Biografija: Rođen je 1991. godine u Beogradu. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti 2017. godine u klasi profesora Dobrice Bisenića. Trenutno je na doktorskim studijama kod istog profesora. Član je ULUS-a od 2019. godine.

Samostalne izložbe: ’’Rasplamsavanje’’, Kvaka 22, Beograd, 2019.

Grupne izložbe (izbor): „Jesenja izložba“, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, 2019; „Umetnost danas“, Narodna banka Srbije, Beograd, 2019; „Izložba slikarske sekcije“, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, 2019; „Prolećna izložba“, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, 2019; „Izložba novih članova“, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, 2019; „Grad i granica“, izložba slika, Galerija FLU, Beograd, 2017; „Izložba studentskog crteža“, Dom omladine, Beograd, 2017; „Izložba nagrađenih studenata“, Galerija FLU, Beograd, 2016; „FESTUM, izložba slika“, Galerija SKC, Beograd, 2016; „Izložba nagrađenih studenata“, galerija FLU, Beograd, 2014.

Nagrade: Nagrada za slikarstvo’’Đorđe Bošan, slikar i profesor ALU’’, Beograd, 2016; Nagrada FLU za crtež-studiju u boji, Beograd, 2014.

Radno vreme galerije: utorak – subota od 10 do 20 časova, nedeljom od 11 do 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari