Miloš Latinović: Bitef ne trpi osrednjost 1Foto: N1

Vrlo sam ponosan jer Bitef tim radi izvanredno, usredsređeno i planski – kaže Miloš Latinović, direktor Bitef festivala, dodajući da je organizovanje ove kultne manifestacije kompleksan posao.

– Tu ima, što kažu moji Banaćani, sto briga i hiljadu nevolja, ali pravo je zadovoljstvo učestvovati u radu tima koji iscrtavajući tajne mape produkcije omogućava da Bitefova publika vidi izvođačko savršenstvo – konstatuje Latinović.

* S kojim osećanjima dočekujete ovogodišnje izdanje Bitefa imajući u vidu njegov tačan ali depresivan naslov „Svet bez ljudi“?

– Zabrinut sam za svet u kojem živimo, jer u njemu nema više mesta za pojedinca, za čoveka, a on je kreator ideje, misleće biće, on je delatnik, on ima osećaj empatije, pojedinac je stvorio, jer mu je bila neophodna za opstanak, ideju bratstva i jednakosti. Danas toga više nema. Program ovogodišnjeg festivala odnosi se na društvene opasnosti i nagoveštenu kataklizmu, koja preti ne samo fizičkim nestankom naše vrste, nego obesmišljavanjem funkcije čoveka u budućnosti. Iz takve perspektive gledano užasno je kada nešto zvuči tačno a depresivno. Predstave na ovogodišnjem festivalu, verujem ipak, vraćaju nadu.

* Da li su finansije bile problem za ovogodišnje izdanje i ko vam je u tom smislu pružio podršku?

– Ove godine podrška osnivača. Grada Beograda, posredstvom Sekretarijata za kulturu u skladu je sa opredeljenjem da se Beograd predstavi kao grad kulture, te da manifestacije od značaja za grad, a Bitef festival je jedna od njih, moraju biti podignuti na najviši nivo, te je za Festival izdvojeno 26 miliona dinara. Ministarstvo kulture i informisanja RS je nakon našeg apliciranja na konkurs izdvojilo 14,5 miliona dinara. To su dve trećine ukupnog budžeta, a tome treba dodati učešće brojnih sponzora kroz donacije i robna sponzorstva. Mnogo nam znači i angažovanje Vlade RS u pronalaženju okvira za kontinuirano finansiranje festivala. Tako da smo zaista zadovoljni odnosom države i grada, ali i dugogodišnjih partnera, ali s druge strane smo u obavezi da radimo ozbiljno i pripremimo festival na očekivano visokom nivou. Bitef ne trpi osrednjost.

* Kakve reakcije publike očekujete na ovogodišnji program Bitefa, posebno na kreativne ekscese koji su za većinu ovdašnje publike novi kao što su komadi bez izvođača ili prostorne instalacije?

– Bitef festival i publika koja prisustvuje predstavama, a koja je i ove godine divno reagovala na ponuđeni repertoar, oduvek su u dijalogu, a to je temeljna tačka Bitefa od osnivanja. Tako da i ove godine očekujem dijalog. Oštru i beskompromisnu raspravu po svim pitanjima, kako vole da kažu političari, a mislim da je dijalog, kako bi rekao Jovan Ćirilov – reč nedelje, i godine.

* Kako vi lično doživljavate dramaturgiju ovogodišnjeg programa ako bismo svih deset predstava sumirali u jednu dramu?

– Sloganom Svet bez ljudi referiše se na prazninu scene, ali i svet uoči moguće apokalipse. U takvim okolnostima čovek postaje putnik na Žerikoovom Splavu meduza, brutalan, surov, bezosećajan, ali dramaturški svih deset predstava pozivaju na borbu protiv takvih nas kroz lični – aktivni ili pasivni – angažman. Svi postajemo saučesnici te velike opasnosti koja se oseća u vazduhu i samo sopstvenim delanjem možemo izaći iz tog začaranog kruga, spasiti se i poći dalje ka lepšim danima. I životu…

* Koji komad vi lično s najvećim nestrpljenjem očekujete i zašto?

– Svita br. Tri. Evropa Žorisa Lakosta. Zbog prethodnih divnih iskustva i zbog vere u buduću saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari