Ministarka kulture Srbije predstavila u Parizu projekat 'Dvorci Srbije' 1Mja Gojković, arhiva Fot:o FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka kulture i informisanja Srbije, Maja Gojković, predstavila je u Kulturnom centru Srbije u Parizu projekat „Dvorci Srbije: Zaštita kulturne baštine“, saopštilo je danas njeno  ministarstvo.

Ministarka je istakla da je cilj tog projekta da se uz pomoć Francuske i drugih država koje su svoje dvorce uključile u diplomatiju kulture i turizma, dođe do održivih rešenja za takvo korišćenje dvoraca u Srbiji kada budu restaurirani.

Taj projekat je pokrenut u novembru 2020. godine, kao zajednička inicijativa ministarstava kulture i građavinarstva, uz podršku „Fondacije za zaštitu kulturne i istorijske baštine“, a obuhvata 118 dvoraca i palata u Srbiji koje su pod zaštitom države.

Gojković je podsetila na svoj sastanak o tome s prethodnom ministarkom kulture Francuske, juna 2021. godine, i izrazila uverenje da će sada, posle pandemije, i sa imenovanjem nove Vlade Francuske, taj proces biti ubrzan, kao i da će na taj način ukupna saradnja, a posebno u kulturi, „dobiti novu, vrednu dimenziju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari