Ministarstvo vratilo Kosovo i Metohiju u Zakon o kulturnom nasleđu 1Foto: Mitroplija crnogorsko - primorska

Ministarstvo kulture dostavilo je Skupštini Srbije novi predlog Zakona o kulturnom nasleđu koji se odnosi na nematerijalno kulturno nasleđe i materijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Republike Srbije uključujući i Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, rečeno je agenciji Beta u republičkom parlamentu.

Pre desetak dana Ministarstvo kulture je dostavilo Skupštini Srbije predlog Zakona o kulturnom nasleđu bez pominjanja kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, što je izazvalo negativne reakcije i zabrinutost u javnosti.

Stranka slobode i pravde (SSP) je prva ukazala da se u predlogu zakona uopšte ne pominje Kosovo i Metohija, dok se Autonomna pokrajina Vojvodina pominjala šest puta.

Iz te stranke su istakli da je predlog Zakona o kulturnom nasleđu „samo još jedan u nizu dokaza kakva je stvarno priroda režima koji se hvali patriotizmom, a sve druge proglašava izdajnicima“.

Narodna stranka (NS) je zatražila da sporni predlog zakona bude povučen iz skupštinske procedure.

„Posledice usvajanja tog akta biće pogubne za buduću zaštitu ugrožene kulturne baštine na Kosovu i Metohiji“, upozorila je NS.

Nakon reakcija SSP, NS i brojnih poslenika kulture, Ministarstvo kulture je odlučilo da u predlog Zakona o kulturnom nasleđu ubaci i Kosovo i Metohiju.

Na Kosovu i Metohiji se nalazi najznačajnija srpska kulturna i istorijska baština, a pod zaštitom UNESKO nalaze se srednjovekovni manastiri: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari